Brood opgeven helpt niet afvallen, dit maakt zelfs
dikker
Gwyneth Paltrow en Victoria Beckham eten geen brood meer om zo af te
vallen, een glutenvrij dieet is de nieuwste gezondheidstrend in Amerika.
Dit zou je energie geven, vochtophoping beperken en kilo's doen
verdwijnen. Experts waarschuwen nu echter dat dit het omgekeerde effect
kan hebben.
Voedingsexperts
waarschuwen dat het schrappen van gluten, een proteïne in tarwe, rogge
en gerst zonder medische reden gewichtstoename, vermoeidheid, hoofdpijn
en een tekort aan voedingsstoffen kan veroorzaken. Gluten vind je in
heel wat voeding: in brood, pasta, saus en bier. Heel wat mensen met de
ziekte van koeliakie moeten deze voedingsgroepen wel schrappen omdat dit
problemen met hun vertering veroorzaakt. Door dit dieet hebben ze dan
minder last van een opgeblazen gevoel en een betere vertering. Maar deze
aandoening is heel wat anders dan een zogenaamde 'glutenallergie', wat
hoofdpijn en humeurswisselingen zou veroorzaken.
Volgens
experts is het probleem met deze 'allergie' dat heel wat mensen deze
diagnose bij zichzelf stellen. Het is één van de vaakst voorkomende
ingebeelde ziekten, uit een studie blijkt namelijk dat een vijfde van de
volwassenen verkeerdelijk gelooft dat ze een probleem met bepaalde
voeding hebben. Het internet zorgt ervoor dat mensen gaan denken dat ze
allergisch zijn aan deze stof, steeds meer celebs en hun diëten voeden
deze gedachte.
"Een glutenallergie
bestaat zeker", aldus diëtiste Tanya Thomas. "Maar het aantal patiënten
met koeliakie ligt veel lager dan degenen die gluten uit hun eetpatroon
schrappen. Toch doen steeds meer mensen dit, het lijkt wel de nieuwste
dieettrend." Voedingsexperte Emma Williams: "Er is geen bewijs dat het
aantal patiënten met een glutenallergie toeneemt. Toch steeg het aantal
glutenvrije producten de laatste vijf jaar met 29 procent toe. Uit
onderzoek blijkt dat dit de snelst groeiende voedingscategorie is."
"Op
lange termijn kan het schrappen van gluten voor een gewichtstoename
zorgen, want dan vervang je gluten door meel gemaakt van rijst of
maïsmeel. Het is niet abnormaal dat je door dit dieet 12 tot 13 kilo
bijkomt op lange termijn. Veel glutenvrije producten bevatten namelijk
extra suiker, zout en vet om ze lekkerder te maken, daarnaast zijn deze
producten ook vaak erg duur. Meel is een belangrijk onderdeel van je
eetpatroon, het is een bron aan calcium, ijzer, vitamine B en vezels.
Doordat je energieniveau daalt, kun je hoofdpijn krijgen door een gebrek
aan koolhydraten", aldus de experts
|