Het abc van de gezondste fruitsoorten
Frambozen geven zoete toets aan het dessert.
Guacamole: lekkere dipsaus op basis van avocado.
Zomer is fruittijd. Geen beter seizoen om al dat lekkers te verwerken
in salades, op de barbecue of in sapjes. Deze tien fruitsoorten zijn
niet alleen gezond, maar bevatten de beste voedingsstoffen en helpen in
de strijd tegen kanker, diabetes en hart- en vaatziekten.
1. Abrikoos Bevat
Bètacaroteen. De stof helpt de schade te voorkomen van vrije radicalen
en is prima voor de ogen. Het menselijk lichaam zet tevens bètacaroteen
om in vitamine A, goed als bescherming tegen huidkanker. Een abrikoos
bevat 17 calorieën, geen vet en 1 gram vezels. Gedroogd zijn ze lekker
bij salades. Liever vers? Koop ze dan als ze nog stevig zijn. Zachter
verliezen ze hun voedingsstoffen.
2. Avocado De
aanwezige onverzadigde vetten helpen het cholesterolgehalte te
verlagen. Avocado bevat ook veel mineralen als ijzer en een grote dosis
voedingsvezels. De vrucht bevat 81 calorieën, 8 gram vet en 3 gram
vezels. Probeer eens een paar schijfjes avocado in plaats van mayonaise
op je volgende hamburger.
3. Framboos Bevat
'Ellagitannines', die helpen om de groei van kankercellen tegen te
gaan. De rode vruchtjes bevatten erg veel vitamine C en voedingsvezels,
goed tegen een te hoog cholesterol gehalte en hartkwalen. Een kopje
frambozen bevat ongeveer 60 calorieën, 1 gram vet en 8 gram
voedingsvezels. Meng enkele verse frambozen onder een portie yoghurt of
havermout.
4. Mango Een gemiddelde mango
bevat 57 mg vitamine C, even veel als de dagelijks aanbevolen
hoeveelheid. Deze antioxidant helpt artritis te voorkomen en zorgt voor
een snellere wondheling. Ook het immuun systeem vaart er wel bij. Een
mango bevat 135 calorieën, 1 gram vet en 4 gram voedingsvezels. Gebruik
mango over bladgroente, het geeft een zoete toets aan je maaltijd.
5. Meloen Aanwezig
zijn Vitamine C en bètacaroteen, sterke antioxidanten die helpen bij de
bescherming van cellen tegen de zogenaamde vrije radicalen. Daarnaast
bevat een halve meloen 853 mg kalium, bijna 2 keer zo veel als in een
banaan, dat helpt om de bloeddruk te verlagen. Een halve meloen bevat
97 calorieën, 1 gram vet 2 gram voedingsvezels. Snijd de meloen in
blokjes en vries deze in. Nadien kan je ze verwerken in ijsdrankjes.
6. Veenbessen sap Helpt
blaasinfecties te voorkomen omdat schadelijke infecties zich niet
kunnen ontwikkelen. Een kopje bevat 144 calorieën, 0 gram vet and geen
voedingsvezels. Koop 100 procent sap concentraat en gebruik het in de
plaats van suiker op het dessert.
7. Tomaat Lycopene,
één van de krachtigste carotenen, werkt als een antioxidant. Uit
onderzoek blijkt dat, bij dagelijks gebruik, het risico voor blaas-,
maag- en darmkanker met de helft wordt teruggeschroefd. Een tomaat
bevat 26 calorieën, geen vet, en 1 gram voedingsvezels. Vermeng verse
plakjes tomaat met olijfolie, vooral omdat lycopene het best door het
lichaam wordt opgenomen indien het wordt gegeten met een beetje vet.
8. Rozijnen Rozijnen
bevatten veel ijzer en zorgen ervoor dat de zuurstof beter wordt
getransporteerd binnen het bloedvaten systeem. Een half kopje bevat 218
calorieën, geen vet en 3 gram voedingsvezels. Ideaal tijdens het
maandelijkse bloedverlies.
9. Vijgen Door
het vele kalium en de voedingsvezels, bevatten vijgen vitamine B6,
verantwoordelijk voor het stemmingsverhogende serotonine. Ook verlaagt
het cholesterol en zorgen vijgen voor een goede vochtafdrijving. Een
vijg bevat 37 tot 48 calorieën, geen vet and 2 gram voedingsvezel.
Verse vijgen zijn uitstekend te combineren met een varkens filet,
terwijl de gedroogde variant prima kan worden gegeten als tussendoortje.
10. Limoen Een
bron van vitamine C. Eén vrucht bevat 2 calorieën, geen vet of
voedingsvezels. Ze geven een uitstekende smaak over salades, vis, bonen
en groenten.
|