Hoe een lepeltje suiker stress vermindert
Een lepeltje suiker in een kop thee of koffie of een gesuikerde
drank, vermindert stress en agressie en voorkomt eindeloze discussies.
Dat zeggen Australische psychologen na een experiment met limonade.
De proefpersonen werd gevraagd limonade te drinken, waarvan een deel met
echte suiker en een deel met artificiële suikers. Daarna werd hen
gevraagd een reeks stresserende taken uit te voeren, gecombineerd met
het schrijven van een speech. Na de speech, werden sommigen geprovoceerd
met de commentaren dat het saai en teleurstellend was. Wie gesuikerde
limonade had gedronken, weerstond vaker aan de verleiding."
De suikers werken namelijk in
op de hersenen en geven het de energie die het nodig heeft om impulsen
onder controle te houden en ons tegen te houden als we op ontploffen
staan van de stress. Extra suikers zorgen voor de extra energie die
nodig is om uitgelokte impulsen tegen te houden.
"Een
gesuikerd drankje drinken vlak voor je de files trotseert of een
moeilijk gesprek met je baas aangaat, vermindert de kans op agressieve
uithalen", aldus de onderzoekers.
Eén
pittig detail: wie een gesuikerd drankje dronk en niét geprovoceerd
werd, was daarna wel agressiever. Alsof de energie die in een andere
situatie naar de hersenen zou gaan, geen uitweg vond en net spanning
opbouwt. Met andere woorden: suikers helpen je in stresserende
situaties, niet in kalme.
|