Aardbeien
Het is volop aardbeientijd. Aardbeien moeten op en top vers zijn. Kies
voor glanzende en frisse vruchten. Mat gekleurde vruchten hebben al wat
uitstalleven achter de rug.
Bewaar aardbeien steeds droog en koel en met de kroontjes nog aan de
vrucht. Verwijder vruchten met weke plekken. Invriezen is mogelijk,
maar de vruchten zijn dan alleen nog geschikt om te verwerken tot
coulis, jam, siroop.
Voor gebruik mogen de aardbeien voorzichtig worden gespoeld. Het is
raadzaam om het kroontje pas na het spoelen te verwijderen. Zo voorkomt
men dat de vrucht te veel water opneemt en aan aroma verliest. Laat de
aardbeien na het spoelen in een vergiet uitlekken en dep ze droog met
keukenpapier.
Aardbeien worden in allerlei variaties en combinaties klaargemaakt. We serveren enkele tips.
* Snel snoepje
Dompel de gewassen en uitgelekte aardbeien stuk voor stuk in
gesmolten chocolade en laat de chocolade opstijven. Het aardbeisnoepje
is dan klaar om van te smullen.
* Aardbeiazijn
Snijd enkele aardbeien in stukjes en laat die in natuurazijn (7%
zuurtegraad) glijden. Na enkele dagen beginnen de stukjes hun kleur en
aroma af te geven en je krijgt een heerlijke azijn die een parfum geeft
aan vinaigrettes en bepaalde visgerechten.
* IJsblokjes
Leg in elk vakje van een ijsblokjesla een hele of een stukje
aardbei, vul met water en vries in. Zo'n blokje is een zomerse attentie
in limonade, water of cocktail.
* Aardbeisiroop
Snijd de gespoelde aardbeien in stukjes, strooi er royaal suiker
over. Laat enkele uren trekken. De aardbeien geven hun sap af en dat is
heel lekker over roomijs, bij melk, yoghurt, karnemelk, pudding, enz.
|