Minder vlees eten verlaagt kans op hartziekten
Vrouwen die een portie rood vlees vervingen door noten, zagen hun
kans op hartziekten met dertig procent afnemen in vergelijking met
vrouwen die twee keer per dag vers of bereid rood vlees aten.
Vrouwen die een portie vlees vervingen door vis, zagen de kans met 24
procent dalen; rood vlees wisselen voor gevogelte deed de kans met 19
procent dalen.
Hartaanval bij respondenten Dat
bleek uit een Amerikaanse analyse van de voedingsgewoonten van 84.136
vrouwen, 30 tot 55 jaar oud, tussen 1980 en 2006. De ondervraagden
moesten invullen hoe vaak ze 116 voedingsmiddelen aten.
Tijdens
het onderzoek kregen 2.210 vrouwen een niet-fatale hartaanval, terwijl
952 andere vrouwen stierven aan hart- en vaatziekten.
Bron van proteïnen en ijzer "Onze
studie toont aan dat rood vlees vervangen in je dieet enorme
gezondheidsvoordelen kan hebben" aldus auteur Adam Bernstein.
Voedingsdeskundigen
plaatsten daar meteen vraagtekens bij. "Er is een groot verschil tussen
vers rood vlees, en bewerkt vlees zoals gehakt en hamburgers. Die zijn
veel ongezonder. Vlees is een belangrijke bron van proteïnen en ijzer",
aldus Marek Doyle.
Alternatief leven Maar
vegetariërs bewijzen dat het mogelijk is ijzer en proteïnen uit andere
voedingsstoffen dan vlees te halen. Het is immers niet de eerste keer
dat rood vlees in verband wordt gebracht met gezondheidsrisico's. De
vetten in het vlees zouden een deel van de oorzaak zijn.
|