Eten smaakt beter wanneer je er hard voor werkte
Het gevoel dat je een beloning verdiende vergroot het plezier dat je van eten krijgt, dat suggereert recent onderzoek.
Muizen Voor
het onderzoek werden muizen getraind om te reageren op twee hendels, de
ene moest simpelweg naar beneden gedrukt worden om zichzelf met een
zoete snack te belonen, de andere moest 15 keer bediend worden voor
dezelfde snack. Wanneer de dieren later vrije toegang kregen tot de
snacks, verkozen ze duidelijk de voeding waar ze harder voor moesten
werken.
In een volgend experiment wilden de wetenschappers
kijken of de dieren moeilijk verkrijgbaar eten verkozen boven
caloriearme voeding. De helft van de muizen kregen gezonde snacks van
een hendel waar je veel moeite voor moest doen, bij de andere was weer
meer inspanning nodig. Later kregen ze vrije toegang tot deze snacks.
Degenen die meer moeite moesten doen, aten hier meer van. Ze leken er
ook meer van te genieten dan de andere groep, want ze vonden dit beter
smaken.
Meer moeite De onderzoekers geloven
nu dat ze de resultaten van dit onderzoek kunnen gebruiken om mensen te
trainen om meer van gezonde voeding te houden dan van vette snacks.
Psycholoog Alexander Johnson: "We toonden aan dat je als je meer moeite
moet doen voor bepaalde voeding, dat je dit dan niet alleen meer zult
waarderen, het zal zelfs beter smaken. We weten niet hoe dit komt, maar
dit effect duurt minstens 24 uur. Dit suggereert dat mensen met obesitas
in staat zijn hun eetgewoonten te veranderen om vaker gezonde voeding
te te kiezen, simpelweg door de hoeveelheid werk ze er voor moesten doen
om het te verkrijgen."
|