Maakt fruit dik?
Fructose, een natuurlijke suiker aanwezig in fruit, zou
verantwoordelijk kunnen zijn voor het overgewicht, stellen Britse
wetenschappers in het tijdschrift New Scientist.
Uit
hun onderzoek blijkt dat fructose meer schadelijke effecten heeft dan
andere soorten suiker. Fructose is aanwezig in fruit, fruitsap en
confituur en wordt vaak gebruikt om frisdranken en fast food zoeter te
maken. Volgens onderzoeksleider is het aantal calorieën minder
belangrijk dan het soort suiker dat voedsel bevat.
Fructose of glucose? De
onderzoekers gaven 33 testpersonen met overgewicht 14 dagen lang
maaltijden bestaande uit 30 procent vet, 55 procent complexe
koolhydraten (zoals brood en rijst) en 15 procent proteïnen. In de tien
weken erna kregen ze een dieet waarbij een kwart van de energie uit
fructose of glucose kwam. Beide groepen kwamen in die periode zo'n 1,5
kilo bij.
Buikvet en cholesterol Wie
fructose kreeg, had echter veel meer buikvet en cholesterol ontwikkeld
dan de glucose-groep. Buikvet is een gevaarlijke soort, omdat het je
vitale organen omringt. Bovendien verhoogt het de kans op diabetes en
hart-en vaatziekten.
Vergelijking In een
aparte studie, uitgevoerd door hetzelfde team, werd het effect van een
dieet voor een kwart bestaande uit fructosestroop, sucrose, fructose of
glucose met elkaar vergeleken. Na 24 uur bevatten alle bloedstalen
evenveel vetten, afkomstig uit de suikers, behalve bij de groep die
glucose had gekregen. "Veel suiker eten is dus geen goed idee", aldus
Francine Kaufman.
Wél fruit eten Toch is
dat geen reden om geen fruit meer te eten: fructose is maar in een heel
kleine dosis aanwezig is vers fruit. De andere gezondheidsvoordelen van
fruit wegen veel zwaarder door dan het kleine beetje fructose dat je
opneemt. Dus nee, niet fruit maakt je dik, maar wel het gezoete
voedsel, zoals frisdranken en fast food. (br.hln)
|