Chocolade versterkt de spieren
Chocolade versterkt de reactie van de spieren op sport, waardoor deze sneller stevig worden, dat blijkt uit recent onderzoek.
Wetenschappers aan de universiteit van Californië gaven aan mannelijke
muizen van middelbare leeftijd een ingrediënt uit chocolade, genaamd
epicatechine, en lieten de dieren sporten. Epicatechine is een flavonol,
dit is een soort molecule dat een groot effect op het lichaam heeft. Ze
kregen hier twee kleine vloeibare dosissen per dag van, een
controlegroep muizen kreeg een even grote hoeveelheid water. De groepen
werden in twee verdeeld, de helft moest aan een matig tempo wandelen, de
andere moest intensief sporten. Na 15 dagen legden alle muizen een test
op een loopband af, de onderzoekers onderzochten ook de beenspieren van
de dieren.
Daaruit bleek dat de
dieren die water kregen het eerst opgaven, ze waren sneller vermoeid.
Zelfs de muizen die aan een matig tempo op water hadden gesport, werden
sneller vermoeid dan passievelingen die epicatechine kregen. De fitste
dieren waar degenen die het bestanddeel hadden gekregen en intensief
hadden gesport. Ze konden 50 procent verder lopen dan de controlegroep.
De cellen van hun spieren bevatten meer nieuwe mitochondrieën, dit zijn
structuren die energie aanmaken. Hoe meer een spier hiervan bevat, hoe
gezonder deze is en beter bestand is tegen vermoeidheid. Ook zou uit het
onderzoek blijken dat dit bestanddeel zelfs de spieren stimuleert
wanneer je niet sport. Dat effect wordt versterkt door lichaamsbeweging,
zelfs in beperkte mate. Hoe epicatechine hiervoor zorgt, is nog niet
helemaal duidelijk.
Het
is de onderzoekers ook nog niet duidelijk of dezelfde resultaten ook
voor mensen van toepassing zullen zijn. Volgens professor Villarreal
haal je het meeste voordeel uit een donkere cacaodrank, dan
kant-en-klare chocolademelk. Een ander pluspunt is dat een kleine
hoeveelheid al volstaat. Uit het onderzoek blijkt dat een half blokje
chocolade genoeg is om de effecten van je sportsessie te optimaliseren.
|