Biovoeding is niet gezonder
Biovoeding bevat niet meer voedingsstoffen of vitamines dan groenten of
fruit waarbij tijdens het kweken wel pesticiden en chemicaliën aan te
pas kwamen. Dat blijkt uit recent Deens onderzoek.
Overtuiging Organisch
voedsel kan tot een derde meer kosten, maar als je besluit enkel dit te
eten, moet je dit doen uit overtuiging en niet uit
gezondheidsoverwegingen. Deens Professor Susanne Bügel vond geen
duidelijk bewijs dat er verschil is in samenstelling van vitamines en
mineralen bij gewassen die organisch of conventioneel gekweekt worden.
Drie manieren Het
onderzoek bestudeerde drie manieren van kweken. De groenten werden
tegelijkertijd gekweekt op aangrenzende velden onder dezelfde
weersomstandigheden en in dezelfde soort grond. De onderzoekers teelden
wortelen, kool, erwten, appelen en aardappelen. De eerste manier van
kweken gebruikte enkel dierlijke mest en geen pesticiden. De tweede
gebruikte dierlijke mest en pesticiden, die door de wet goedgekeurd
zijn. De derde combineerde voedingsstoffen als synthetische mest en
pesticiden die ook wettelijk toegelaten waren.
Dieren Na
de oogst, werden geen verschillen opgemerkt in de samenstelling van de
groenten en het fruit. Achteraf werden dieren met deze gewassen gevoed.
Daarbij werd de opname en de uitscheiding van de dieren gecontroleerd
op verschillende mineralen; vitamines en sporen. Ook hierbij werden
geen verschillen gemerkt.
Strikte regels Bügel:
"Er werden geen systematische verschillen gevonden tussen organisch en
conventioneel geproduceerde voeding. Dit onderzoek bewijst dat
organisch gekweekte voeding niet meer vitamines bevat." Expert Alan
Baylis: "De producten die bij het kweken van gewassen worden gebruikt
om onkruid en ziektes te voorkomen, worden uitgebreid getest en er
gelden strikte regels voor. Eens in de grond zijn minerale
voedingstoffen van natuurlijke of artificiële oorsprong identiek qua
chemische samenstelling." (ep)(br.hln)
|