Tropisch woud telt 25.000 soorten geleedpotigen
25.000 soorten geleedpotigen, zoals insecten en spinnen: dat loopt rond in een tropisch regenwoud. Het cijfer werd berekend door een internationaal team van wetenschappers, onder wie ook 4 Belgen, en is de basis voor een coververhaal in het tijdschrift Science.
Via 14 verschillende verzameltechnieken werd op 12 plaatsen in een woud van 6.0000 ha een monster genomen en bestudeerd. In totaal telden de onderzoekers maar liefst 130.000 geleedpotigen, die ruwweg tot 6.000 verschillende soorten behoorden.
Het totale aantal verschillende soorten wordt op ongeveer 25.000 geschat, wat meer is dan het aantal soorten geleedpotigen dat in België voorkomt: 23.000 voor een oppervlakte van meer dan 3 miljoen hectare.
"Dit is een bijzonder hoog cijfer, omdat dit betekent dat er per vaatplant-, vogel- of zoogdiersoort respectievelijk 20, 83 en 312 geleedpotigen gevonden worden", aldus de hoofdauteur van het artikel, Yves Basset (Smithsonian Tropical Research Institute).
De vaststelling dat het volstaat om kleine woudoppervlakten te bemonsteren om een betrouwbare schatting van de biodiversiteit van geleedpotigen uit te voeren, is volgens de wetenschappers opmerkelijk.
Dat geldt ook voor het nauwe verband dat aangetoond wordt tussen de diversiteit van vaatplanten en die van geleedpotigen, voor zowel herbivoren als andere geleedpotigen.
Aan het artikel werkten vier Belgische onderzoekers mee: Maurice Leponce en Domir De Bakker van het KBIN, Yves Roisin (Université Libre de Bruxelles - ULB) en Marc Pollet (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek). (br.hln)
|