Is het mysterie van de gsm uit 1938 opgelost?
Klik op de foto om het filmpje te bekijken
Een YouTubefilmpje met daarin zwart-witbeelden uit 1938 waarin een vrouw lijkt te bellen met een gsm, is al enige tijd voer voor diverse complottheorieën. De oplossing lijkt zich nu aan te dienen, schrijft de Daily Mail.
Op de zwart-witbeelden zijn een groep jonge vrouwen, naar alle waarschijnlijkheid arbeidsters, te zien die een gebouw te verlaten. Eén van de vrouwen, een brunette, lacht naar de camera terwijl ze met haar hand een voorwerp vasthoudt dat verdacht veel op een draagbare telefoon lijkt.
De Britse krant The Daily Mail schrijft dat de video een jaar geleden opdook, en sindsdien voer is voor diverse complottheorieën. Een YouTubegebruiker met de naam Planetcheck lijkt nu met een verklaring te komen. Hij zegt de achterkleinzoon te zijn van de vrouw op de beelden.
Volgens Planetcheck heet de dame in kwestie Gertrude Jones en was ze op het ogenblik dat de beelden werden opgenomen als zeventienjarige tewerkgesteld in een fabriek in de Amerikaanse staat Massachusetts. De fabriek behoorde toe tot het Dupont-concern. Planetcheck zegt dat Jones het hele voorval nog erg helder voor de geest kan halen. Zij en vijf andere arbeidsters zouden een week lang draadloze telefoons van Dupont hebben mogen uittesten, claimt hij.
"Op de beelden is zij te zien terwijl ze mobiel aan het bellen is met een van de wetenschappers van het bedrijf die naast haar wandelt", aldus de YouTubegebruiker.
Planetcheck weet niet waarom het Amerikaanse bedrijf besliste om de mobiele telefoon niet op grote schaal te ontwikkelen. "Misschien vonden ze het toestel te geavanceerd voor die tijd?" Hoe dan ook beweert hij de vermeende mobiele telefoon in zijn bezit te hebben.
"Hij ligt thuis, in een glazen kast. Nog steeds ben ik verbaasd dat men al in 1938 experimenteerde met mobiele telefonie."
Vele mensen reageren nogal argwanend. Vreemd dat een gsm in 1938 zo klein was, terwijl de eerste mobiele telefoons in de jaren 80 met moeite in de hand konden worden vastgehouden, is een veelgehoorde kritiek. (br.hln)
|