Cava, prosecco, champagne of asti: wat is nu eigenlijk het verschil?
In het weekend trekken we al eens graag een
flesje open, en als het wat feestelijk mag zijn mogen daar ook gerust
wat bubbels in. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen prosecco en
asti? En kiezen we beter voor cava of espumante? Deze handleiding snelt
te hulp voor wie door de bubbels het drankje niet meer ziet. Santé!
Champagne
Hier is het ooit allemaal mee begonnen, de populairste der
sprankelende wijnen. De naam is zoals je waarschijnlijk wel wist
afkomstig van de Champagnestreek in Frankrijk, en wordt geproduceerd met
drie verschillende druiven: Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier.
Enkel de mousserende wijn die in de Champagnestreek wordt gemaakt mag
zichzelf officieel "champagne" noemen. Champagne komt dus per definitie
uit Frankrijk.
Prosecco
Deze wijn met bubbels is in Amerika erg populair, al kan het
prijskaartje daar voor iets tussenzitten. In vergelijking met champagne
is prosecco veel goedkoper, en het is een droge, witte wijn die
gefermenteerd is. Prosecco wordt - in tegenstelling tot champagne - niet
beter met de jaren, en wordt dan ook altijd jong gedronken. Deze
mousserende wijn wordt gemaakt van proseccodruiven.
Cava
Het Spaanse antwoord op de Italiaanse sprankelende wijn is de
alombekende cava. De bereidingswijze is identiek aan die van champagne,
met als verschil dat het overal in Spanje gemaakt kan worden en niet
streekgebonden is. Macabeo, Xarel-lo en Parellada zijn de drie Spaanse
druivensoorten die aan de basis liggen van een fles cava. Ook dit
prijskaartje is aanzienlijk voordeliger dan dat van een fles champagne,
maar dat hoefden we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Cava wordt
in tegenstelling tot prosecco wel soms wat ouder gedronken, net zoals
champagne.
Crémant
Crémant is een Franse mousserende wijn die op dezelfde manier
als champagne wordt gemaakt. Het verschil zit hem in de streek waar
crémant gemaakt wordt: overal in Frankrijk, behalve in de
Champagnestreek. Er worden voor crémant dan ook andere druiven gebruikt.
Lambrusco
Lambrusco is ook een mousserende wijn uit Italië, en
verschilt van prosecco omwille van het kleurtje: rood. De wijn wordt
gemaakt van - je raadt het al - de lambruscodruif.
Espumante
Ook de Portugezen hebben hun eigen wijn met bubbels, die ze
de espumante noemen. Hij wordt gelijkaardig aan de champagne
geproduceerd. Niet te verwarren met heel goedkope Portugese espumosos,
waarschijnlijk de goedkoopste onder de mousserende wijnen. Espumoso
wordt gemaakt door koolstofdioxide in wijn te spuiten, waardoor bubbels
ontstaan. Vergelijkbaar met wat deze dame doet met haar Sodatream apparaat.
Asti
Nog een bubbelend wijntje dat van de Italianen afkomstig is,
en een beetje zoeter smaakt dan prosecco. De Italianen draaien nooit
rond de pot wat hun wijnnamen betreft: Asti verwijst naar de provincie
waar de Moscatodruif groeit, waar Asti van gemaakt wordt. Asti bevat
minder alcohol dan andere wijnen met bubbels, zo'n 5 à 8%.
Sekt
Sekt is de Duitse en Oostenrijkse versie van wijn met
bubbels, gemaakt van Riesling, Pinot Gris en Pinot Blanc druiven. De
meeste Sekt wordt volgens de traditionele Champagne methode gemaakt,
maar sommige goedkope versies worden geïnjecteerd met koolstofdioxide.
Die herken je aan de naam "Schaumwein", oftewel: schuimwijn. (br.hln)