IJsjes maken je gelukkig
De gedachte aan sommige
voedingsgroepen als roomijs en chocolade maakt je gelukkig, dat blijkt
uit recent Amerikaans onderzoek. Maar het zijn de gezonde
voedingsgroepen die je je het best herinnert.
Emoties Het
onderzoek bestudeerde 240 jongvolwassenen, zij kregen een lijst van 62
voedingsmiddelen. Die moesten ze rangschikken op de emoties die dit
eten veroorzaakte: geluk, opwinding, plezier en comfort. De deelnemers
kregen geen tijd om na te denken, ze moesten meteen antwoorden.
Uit het onderzoek blijkt dat: - Roomijs, chocolade, cake, druiven en pizza maken je het gelukkigst.
- Mensen worden het minst gelukkig van tofu, soya, avocado, zalm en boterhamworst.
- Bij plezier en opwinding scoorden dezelfde dingen als bij geluk goed, koekjes blijken ook opwindend te zijn.
- Eten waar we ons het minst plezierig en opgewonden bij voelen zijn bloemkool, tofu, soya, avocado, zalm en boterhamworst.
- Chocolade, roomijs, druiven, spaghetti, macaroni, appel en sinaasappel geeft mensen een comfortabel gevoel.
Gezond Daarnaast
gaven de deelnemers ook een gezondheidsscore aan de opgesomde
voedingsmiddelen. "Snacks kregen de minst gezond score. Terwijl
bepaalde groenten en fruit als broccoli, appel, appelsien, wortel,
druiven en perzik als het gezondst worden aanzien", aldus de
onderzoekers.
Herinneren Achteraf kregen de
deelnemers nog een opdracht. Ze moesten zoveel mogelijk opgesomde
voedingsmiddelen opschrijven die ze zich konden herinneren. Daaruit
blijkt dat deelnemers zich duidelijk meer gezonde dan ongezonde dingen
herinneren. In tegenstelling tot de verwachting van de onderzoekers,
kwam het eten met de hoogste emotionele score niet in dit lijstje voor.
Het is nog niet duidelijk waarom gezond eten beter herinnerd wordt. (br.hln)
|