Zoetmiddel fructose kan leiden tot diabetes en hartproblemen
Fructose, een zoetmiddel dat als goedkope vervanger van suiker
voorkomt in honderden voedingswaren en drankjes die we dagelijks
gebruiken, kan het menselijk metabolisme schade toebrengen, en leiden
tot obesitas en diabetes bij kinderen, zo waarschuwt de Sunday Times.
Fructose is een synthetisch zoetmiddel dat eigenlijk bestaat uit 55 %
fructose en 45 % glucosesiroop van maïs. Meestal kan u het herkennen op
verpakkingen bij de ingrediënten als high-fructose corn syrup, or
glucose-fructose syrup. Dat het veelgebruikte fructose schadelijk kan
zijn, was al aangetoond bij proeven op ratten, maar aan de universiteit
van Californië is nu ook bij mensen vastgesteld dat dit uit maïs
gemaakte zoetmiddel zorgt voor een gevaarlijke aangroei van vetcellen
rond vitale organen en kan leiden tot diabetes en hartziektes.
Zwaarlijvigheid bij kids De
onderzoekers wijzen met name op een verband tussen dit middel, dat
onder meer wordt wordt gebruikt in frisdranken, yoghurts, koekjes en
ontbijtgranen, en de toenemende zwaarlijvigheid bij jonge kinderen.
Zelfs sommige vruchten, die ons worden aanbevolen omdat ze gezond zijn,
bevatten trouwens "natuurlijke" fructose.
Bij het onderzoek
werden zestien vrijwilligers tien weken lang op een streng
gecontroleerd dieet gezet dat veel fructose bevatte. Daarbij bleek dat
de vetcellen rond hart, lever en andere organen in die periode zeer
sterk waren gegroeid. Ook werden bij de verwerking van voedsel
abnormaliteiten vastgesteld die in verband worden gebracht met diabetes
en hartziektes. Bij een tweede groep proefpersonen die hetzelfde dieet
kregen, maar dan met glucosesuiker in plaats van fructose, kwamen die
neveneffecten niet voor.
Mechanisme verstoord Beide
groepen verdikten weliswaar even veel, maar volgens de onderzoekers
zouden de fructosegebruikers over een langere termijn ook dikker worden
dan de andere deelnemers aan de test. Fructose volgt niet het
spijsverteringsproces dat andere suikers doet ontbinden, en komt dus
intact in de lever terecht, waar het daardoor voor een aantal abnormale
reacties zorgt. Een daarvan is de verstoring van het mechanisme dat het
lichaam zegt of vet moet worden verbrand dan wel opgeslagen.
Diabetes en hartziekten Volgens
Kimber Stanhope, een moleculair bioloog die het onderzoek leidde,
"hebben we nu voor de eerste keer aangetoond dat fructose niet alleen
maakt dat we dikker worden, maar dat er ook een verband bestaat tussen
dit zoetmiddel en de kans op diabetes en hartziektes. Want de reacties
die daarop wijzen troffen we niet aan bij de glucosegebruikers."
In
natuurlijke vorm maakt fructose tussen de 5 en 15 procent van het
gewicht van elke vrucht uit. Het wordt in synthetische vorm gebruikt
sinds in 1971 werd ontdekt dat uit maïs een siroop kan worden gemaakt
die voor 55 procent uit fructose en voor 45 uit glucose bestaat en die
niet alleen zesmaal zoeter is dan rietsuiker, maar ook veel goedkoper.
Dat in heel veel voedsel en drankjes fructose zit, staat doorgaans op
het etiket, maar over de juiste hoeveelheid bestaat veel minder
duidelijkheid.
|