Fruit schillen hoeft niet
Schrik voor pesticiden? Schil dan
je fruit niet. De resten bestrijdingsmiddel bevinden zich immers niet
(enkel) op de schil en die schil bevat cruciale vezels, vitaminen en
mineralen. Dat schrijft de gezondheidssite gezondheid.be.
Beperkt risico Het
is waar dat restjes bestrijdingsmiddelen op en in het fruit blijven,
maar het risico voor de gezondheid is tot een minimum beperkt. De
invloed van de pesticiden reikt verder dan de schil, dus het fruit
schillen is geen oplossing. Vooral niet omdat de schil zelf ook veel
voedingsvezels, vitamines en mineralen bevat.
Uitzondering Zo
bevat de schil van een appel tot 6 keer meer polyfenolen en
antioxidanten dan het vruchtvlees. Ook flavonoïden zijn meer aanwezig
op de schil (2 tot 3 keer) dan in het vlees. Door te schillen, gaat dus
veel van de goede invloed van het fruit verloren. Wil je toch vruchten
zonder schil, opteer dan voor een dunschiller.
Er is één
uitzondering op die regel: op reis in zuiderse landen is het beter de
vruchten te schillen, omwille van hygiënische redenen. Bij ons volstaat
het de vruchten af te spoelen met lauw water.
Beter fruit, dan geen Het
is immers geen oplossing om fruit dan maar links te laten liggen. De
site is formeel: geen fruit eten is ongezonder dan de restanten
bestrijdingsmiddel opnemen. Wie de inname van dergelijke stoffen tot
een minimum wil beperken, kiest het best voor biologisch fruit.
Rotte
plekken kan je wegsnijden, maar beschimmeld fruit gooi je best weg. Dat
komt omdat schimmel zich kan verspreid hebben zonder dat het (al)
zichtbaar is.
|