Kaassoufflé
Ingrediënten 1 flink stuk blauwschimmelkaas (bv. Pas de Bleu)3 eierenbroodkruimboter1 pak friseesla1 Jonagold appelolijfoliebalsamicoazijnoude abdijkaasnootmuskaatpeper en zoutvoor de bechamelsaus:3 dl melk25 g boter30 g bloem2 kruidnagelseen mespunt cayennepeper3 takjes verse tijm
Bereiding Warm de melk op met kruidnagel, cayennepeper en tijm. Laat even infuseren en giet door een zeef. Maak
een roux door de bloem door de gesmolten boter te roeren. Laat even
doorbakken op het vuur om de bloemsmaak te elimineren. Klop er dan een
klein deel van de melk door tot alle klonters verdwenen zijn. Dan mag
de rest van de melk er bij. Laat nog even doorkoken om de resterende
bloemsmaak te neutraliseren. Snijd de kaas in stukjes en smelt ze in
de warme bechamelsaus. Breng op smaak met peper, weinig zout en
nootmuskaat naar smaak. Splits de eieren en roer twee dooiers door het
mengsel. Klop de eiwitten tot zachte pieken. Spatel een klein deel
door de basis. Dan mag ook de rest er door gespateld worden. Het tweede
gedeelte zal de soufflé zijn volume geven. Boter individuele
ovenvormpjes in en strooi er broodkruim in. Klop er het overtollige
broodkruim terug uit. Het weinige dat aan de rand blijft hangen zal er
voor zorgen dat de soufflé makkelijk kan rijzen. Bak 10 tot 15 minuten in een oven op 180°C. Serveer
onmiddellijk met een krokante salade van friseesla en een julienne van
appel op smaak gebracht met peper en zout, een scheutje olijfolie en
balsamicoazijn. Rasp wat kaas over de salade voor een extra accent.
|