Over mezelf: Ik ben Amal oftewel OumYassine zoals de meeste me kennen. Ik ben moeder van 3 kindjes Yassine,Anwar en Hidaya. Ben woonachtig in Noord midden limburg. Mijn hobby is koken en bakken vandaar deze blog. In juli 2011 heb ik mijn eerste kookboek uitgebracht wat nu verkrijgbaar is bij de meeste boekhandels. Liefs Amal.
Vlaai met pudding ( met dank aan Oumoumaima voor dit recept)
Voor de deeg: 250 gr. meel 125 gr. koude boter in klein stuks 1 eigeel 2 eetlepels zonnebloemolie 2 eetlepels melk 2 eetlepels suiker Snufje zout
Met je vingers, bloem en boter mengen, tot je een soort zand deeg krijgt. Voeg de suiker, zout, snel mengen. Voeg de eigeel, olie, melk, mengen tot je een bal van de deeg kan maken. Met een plasticfolie bedekken en voor een paar uurtjes in de koelkast laten. ( een ½ uurtjes voor het gebruik uit de koelkast halen) Let op : je moet het snel doen, en liefst met koude handen/ vingers.
vulling; 1 liter melk 100 gr. maïzena 3 eieren 150 gr. suiker 2 zakjes vanille suiker(je kan ook vanille stokjes gebruiken)
Zanddeeg uit de koelkast halen. Smeer een bakblik met wat boter de deeg in de blik uitdrukken Met een vork prikken. In de koelkast laten(zo voorkom je dat de deeg in de oven in elkaar zakt).
In een steelpan meng de maizena, suiker, vanillesuiker, eieren en de koude melk die je beetje bij beetje toevoegt. Doe de steelpan op een zacht vuur en goed blijven roeren, aan de kook brengen, als het begint te koken, de steelpan uit de vuur nemen. Giet de vla op de de zand deeg, en in een voorverwarmd oven laten bakken voor 35-40 minuten. De vlaai goed laten afkoelen( in de koelkast).
Tip: in de oven gaat de vla een dik balletjemaken, niet prikken!!! De vlaai goed laten afkoelen, als ie nog warm is, smaakt ie niet lekker.
Ingrediënten: voor het deeg: 375 gr. bloem 120 gr. bastersuiker 200 gr. koude boter in blokjes gesneden 1 vaniliesuiker 1 ei snufje zout (springvorm van 28 cm doorsnee)
voor de vulling: 1 kg appelen geschild en in blokjes gesneden handvol rozijnen 100 gr. bruine basterdsuiker lepeltje citroenrasp kaneel,kruidnagelpoeder en gemberpoeder op gevoel en smaak
Topping ( kruimels): 100 gr. koude boter in blokjes 100 gr. suiker 150 gr. meel dit mengen en kneden tot losse kruimels
bereiding: Meng alle droge ingrediënten door elkaar en voeg dan de boter en ei toe. Blijft een beetje kruimelig deeg. Bekleed de springvorm met de kruimels op de bodem en zijkanten.Aandrukken met de bolle kant van een lepel( die evt. met koud water is nat gemaakt).
Verwarm de oven op 180 graden.
Vermeng rozijnen blokjes geschilde appels, bruine suiker en kruiderij met elkaar.
Vul de beklede spingvorm ermee.
Maak de topping met de boter,suiker en meel en strooi de korrels gelijkmatig over de appels heen.
Bak de appeltaart in ongeveer 35 minuten tot hij mooi bruin is.
mijn ingezakte wortelcake maar hij is wel lekker . Ben er nog niet uit waarom hij is ingezakt. Denk teveel bakpoeder.
Wortelcake
Ingrediënten:
4 eieren 1 glas olie ( 200 ml ongeveer) 1,5 glas suiker 1 vanilliesuiker 1 theelepel zout 2 theelepels kaneel 1 glas gemalen walnoten 2 glazen meel 2 bakpoeder ( ik denk dat dit dus teveel is voor het recept waarom het is ingezakt) 3 theeglazen geraspte wortels
Bereiding:
Mix de eieren, vanilliesuiker en de suiker goed samen. Voeg dan de olie toe. Mix weer even. Voeg dan een voor een de overige ingrediënten toe.Als Alles goed gemixt is. Dan bakblik van 28 cm doorsnee goed invetten en met meel bestuiven. Dan op 160 graden bakken in de oven.
- 3 grote of 4 kleine rode zoete appels - 250 gr gezeefde bloem - 250 ml olie - 250 gr gemalen suiker - 1 bakpoeder - 1 vanillesuiker - 4 eieren - 1tl kaneel voor t bestrooien van de appelschijfjes - een ronde vorm van 28 cm à 30cm.
Bereiding:
Begin met de oven voor te verwarmen,op 150 graden. Schil dan de appels en snij ze in hele dunne schijfjes. Vet de vorm flink in met boter, daarna neem je een kom en mix je de eieren samen met de suiker en de olie. Voeg dan de vanillesuiker toe, en dan de bloem samen met het bakpoeder. Even alles goed samen mixen, daarna schenk je 1derde van het beslag in de vorm, strijk het met een lepel mooi glad, dan rangschik je de appelschijfjes over het beslag, bestrooi ze met een beetje kaneel, dan schenk je de rest van het beslag over de appelschijfjes heen, en dan weer de rest van de appelschijfjes mooi op het beslag zetten, en strooi er kaneel overheen. Doe het dan in de oven, een beetje onderin, en laat het gaar bakken op 150 graden. Na een half uurtje ga je even kijken met een satéprikker of het gaar is (je prikt even in de cake, is het stokje droog, dan is de cake gaar, blijft er beslag aan zitten, dan laat je het nog in de oven.) Als de cake mooi bruin is, en het is nog niet gaar, zet er dan een vel foliepapier overheen om verbranding te voorkomen.
1 kg bloem 2,5 zakjes instant gist ( dr. oetker) 2 eetlepels suiker 100 ml olie paplepel zout 2 eieren ongeveer halve liter lauwe melk ei om de broodjes te besmeren sesamzaadjes voor op de broodjes
Bereiding: Doe er 250 ml lauwe melk,gist,suiker samen in eenkom voor de duur van 10 minuten ongeveer. Pak de mengkom van de kneedmachine en doe er de overige ingrediënten in muv de melk . Giet er als laatste de kom met de melk gistmengsel bij en zet je kneedmachine aan. Giet dan voorzichtig de rest van de melk erbij tot je een mooi en soepel deeg hebt. Als het deeg klaar is dan laat je het 15 minuten rusten. Dan maak je met behulp van wat olie 15 á 17 bolletjes en leg ze in een bakblik. En maak er met behulp van een mes 3 sneetjes in. Verwarm de oven voor op 200 á 220 graden. Als de broodjes ongeveer na 45 minuten gerezen zijn besmeer je ze met ei en/of melk mengsel en strooi er sesamzaadjes op. Laat ze in de oven bakken gedurende 15 á 20 minuten ongeveer.
500 gr. bloem 250 gr. koude boter 4 eieren 4 eetlepels suiker 1/2 zakje bakpoeder
Ingrediënten vulling en versiering: -Caramel zelfgemaakte of 1 potje bobogeen gemengt met gemalen nootjes ( naar smaak) -halve walnoten - gesmolten melk chocolade
Kneed de ingrediënten voor het deeg samen tot een soepel deeg. Maak kleine bolletjes. Ongeveer zo groot als een knikker. Warm de walnotenpan en vet het regelmatig in zodat ze niet blijven plakken. Als de gebakken walnootjes afgekoeld zijn dan vul je ze met een meetje karamelmengsel en leg er een halve walnoot op. Als je klaar bent dan verzier je ze met gesmolten chocolade.
Meng de noten door elkaar(hou wat gemalen pinda's achter voor de decoratie),voeg de suiker,kaneel,mazhar,boter en amandel essence.Pak 4 tot 5 stuks filodeeg leg ze op elkaar en bestrijk ze met de gesmolten boter verdeel wat van de vulling erover en rol op,tijdens het oprollen de rol steeds bestrijken met een beetje boter,snij de rol in stukken. Bak de baklava in de oven op 180 graden bruin. Verwarm de honing met 1 of 2 eetlepels mazhar aubain-marie en giet over de nog warme baklava en bestrooi met de achtergehouden pinda's en leg ze in mooie bonbonpapiertjes.
Ingrediënten: 6 eieren 250 gram grof gemalen amandelen 1/2 glas sesamzaad 1 kom olie 1 kom suiker 1 theelepel bakpoeder meel
versiering: 1 eigeel en lepeltje nescafe samen gemengd
Bereiding: Bovenstaande ingrediënten samen tot een soepel deeg kneden. Maak er dan dikke staven van . Bestrijk deze met het mengsel van eigeel/nescafe. Met een vork er dan voorzichtig lijntjes op trekken voor de sier. Bak de staven op 180 graden maar als ze half gaar zijn moet je ze eruit halen en in dunne plakjes snijden. Deze weer opnieuw in de oven en verder laten afbakken tot ze een mooi kleurtje hebben.
Ingrediënten: 1 glas olie 125 gr. boter in blokjes 1 glas coco's 1/2 zakje bakpoeder 1 vanilliesuiker 200 gr. suiker 500 gr. bloem
Apart nog wat suiker en coco's in een schaaltje om de deegbolletjes in te deppen.
Bereiding: Alle bovenstaande ingrediënten samen kneden. Maak er kleine bolletjes van en dep de bovenkant in het mengsel van suiker en coco's. Voor de vierkantjes heb ik een stempel gebruikt (plastic ding wat in een apparaat zit waar je friet meemaakt van gewone aardappelen). Bak ze tot een mooi kleurtje op 180 graden in de oven.
Benodigheden 500 gram bloem 20 gram gist 300 ml lauwe melk 1 eetlepel olie peper en zout naar smaak
afwerking eitje om het brood te besmeren en geraspte kaas
Vulling Naar keuze vullen. Ik heb het hier gevuld met een fijngesneden uitje wat ik heb laten fruiten in een beetje olie en daar bladspinazie bijgedaan en 2 eetlepels tomatenpuree en een blikje tonijn . Dit gekruid met zout,peper,paprikapoeder en komijnpoeder.
Bereiding Kneed de ingrediënten van het deeg tot een mooie soepel deeg en deel het in 2 delen. Laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is. Kneed het deeg even door. Dan elke bol uitrollen tot een rechthoek van ongeveer 20 bij 30 cm. Leg de vulling dan op het deeg en rol het op tot een stokbrood. Zorg wel dat de naad onder ligt. Snijd een paar sneden in het stokbrood en laat het rijzen. Als het gerezen is dan smeer je er ei op en strooi er geraspte kaas op. Bak de stokbroden op 200 graden goudbruin.
Topping: 2 blikjes ananas in stukjes 2 eetlepel maïzena
Als eerste de mariakoekjes verkruimelen of malen en daar de gesmolten boter bij doen. Goed mengen.Daarna het mengsel plat drukken in een taartvorm. Beste is om even wat bakpapier op de bodem te leggen. Dan de bastersuiker met de roomkaas ( winkelmerk) samen mengen. In een andere kom de slagroom met vanililliesuiker en klopfix stijf kloppen. Roomkaas en slagroom samen mengen. Dit op de verkruimelde koekjes uitstrijken. En in de koelkast laten koelen.
Daarna de ananas in een pan gieten met de helft van het siroop. Dit aan de kook brengen. meng 1 eetelepel koude siroop met de maïzina ( ongeveer 1 eetlepel) . Dit voeg je bij de kokende ananas stukjes toe. Als het goed is moet de siroop nu dikker worden. Dan van het vuur afhalen en laten afkoelen. Als het eenmaal goed is afgekoeld boven op de slagroom/roomkaas uitsmeren in de taartvorm en dan een nachtje laten koelen in de koelkast.
Vulling: 750 ml ongeklopte slagroom, 6 eetl.poedersuiker 3 zakjes klop-fix.
Garnering: gesmolten chocolade
Breng de melk met de boter en een snufje zout aan de kook zodra het kookt de bloem erbij en snel roeren blijf nog 1-2min roeren en haal de pan van het vuur. Doe de eieren en voor een erbij de volgende pas erbij doen als de 1ste al opgenomen is. Doe het beslag in een spuitzak en spuit soesjes op de bakplaat. Bak ze in een voorverwarmde oven op 210-220 graden voor ongeveer 15-20min. Ondertussen de oven niet open doen anders zakken ze in. Ondertussen de vulling maken. Laat de soesjes afkoelen en maak met een spuitmond een gaatje in de onderkant,vul de soesjes met slagroom. Smelt de chocolade aubain-marie of in de magnetron met een beetje olie en dompel de soesjes daarin,laat ze drogen garneer daarna met slagroomtoefjes.
1 kilo bloem 100 gram zachte boter 20 gram gedroogde gist 2 eieren 500 ml lauwe melk 2 volle theelepelszout
Meng alle ingrediëntengoed door elkaar en kneed het deeg ongeveer 15 minuten. Laat het deeg even 10 minuten rusten. Maak er dan 16 bolletjes van .Pak danweer je 1e bolletje en maak er een staafje van en leg het op de bakplaat. Zo werk je ze allemaal af. Met een scherp mes kun je er sneetjes inmaken om het effect te krijgen van een stokbroodje. Laat ze ongeveer 45 á 60 minuten rijzen. Smeer ze in met een mengsel van melk en een losgeklopt ei . Je kunt er eventueel wat sesamzaadjes of maanzaad opstrooien. Dan bak je ze in de oven op 220 graden tot ze mooi goudbruin zijn.
Klop de slagroom stijf met de vanilliesuiker,poedersuiker en klopfix. Pak 2 schaaltjes waarvan je er 1 vult met melk en de ander met de coco's. Pak een Lange vinger en doop die in de melk . Spuit dan wat slagroom op de lange vinger ( onderkant waar geen suiker op zit). Pak dan een andere lange vinger die je ook in de melk doopt. En daarna boven op de andere legt waar slagroom op zit. Rol dan door de coco's en leg in een cakevormpje. Dek ze af met folie en laat ze een nachtje in de koelkst staan zodat ze lekker zacht worden.
vulling: verse slagroom opgeklopt met aadbeienpudding (die je niet hoeft te koken) aardbeienjam die je goed hebt opgewarmd met een paar eetlepels water erbij
versiering: verse aardbeien verse slagroom opgeklopt met suiker,vaniliesuiker en klopfix chocoladeversiering nougatine
Breek de eieren in een kom en voeg de suiker toe. Deze op de hoogste snelheid van je mixer kloppen. Klop ze tot een zeer luchtig schuim. Zeker 10 a 15 minuten mixen. Alle andere ingediënten zevend bij elkaar doen. Voeg deze bij het eiersuiker schuim. Met een houtenspatel langzaam roeren tot het 1 geheel is. Beboter de bakvorm en bestrooi hem met meel. Giet het beslag in de vorm van 28 cm doorsnee. Strijk het deeg naar alle kanten. Plaats de bakvorm in een voorverwarmde oven van 180 graden . Het moet ongeveer 30 a 35 minuten bakken.
Laat de taart na het bakken goed afkoelen. Snij hem doormidden. Smeer de onderste helft in met de jam. Smeer erna de slagroompudding op. Leg de andere helft erop. Smeer de taart helemaal in met de slagroompudding. Werk de taart verder af .
125 ml olie 100 gr suiker 1 zakje vanillesuiker 2 eieren 2 eetlepels cacaoupoeder 250 ml melk snufje zout chocoladevlokken 3 flinke eetelepels pindakaas 250 gr bloem 1 zakje bakpoeder
Alle ingrediënten goed samen mixen. Beginnen met de olie en suiker en voeg zo de rest erbij tot je een fijn cakebeslag hebt. Verwarm vantevoren de oven voor op 200 graden. Vet vantevoren de muffinvorm in met boter en meel. Giet de muffinvormen voor 2/3 deel vol. Ze moeten ongeveer 20 minuten in de oven.
Begin met de boter en suiker tot een crème te kloppen dan voeg je één voor één de eieren toe. En dan de melk. De bloem,bakpoeder,zout en cacao samen zeven en deze in 2 x toevoegen en dan goed mengen.
Neem een bakblik die je goed invet dan de bodem met bakpapier beleggen. De cake op 175 graden in 20 minuten gaar bakken in de oven
Ingrediënten en bereiding van de vulling:
500 ml melk klontje boter dan 8 eetlepels dunne griesmeel erdoor roeren en tot een griesmeelpapje laten koken .haal het pannetje dan van het vuur af en meng er dan 200 gram kokos en 200 gram suiker door .
Deze vulling over de gare cake verdelen met de hulp van een lepel . Als laatste met gesmolten chocolade bedekken en laten opstijven in de koelkast. Beste is om deze cake een dag vantevoren te bereiden.