Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
bloemen
bloeien
in de volle zon
van het leven

bloemen
bloeien
als ze de kans krijgen
om te leven


Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
bestblogs aphrodite

Lieve bezoekers
vind U mijn blog goed
dan kun je hier stemmen
door op de button te
drukken...
Dank U
hobbytop aphrodite

Foto
Foto
Foto
aphrodite


12-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gelijkheid tussen man en vrouw steeds beter in België

Gelijkheid tussen man en vrouw steeds beter in België


http://img218.imageshack.us/img218/2545/manenvrouw.jpgBelgië is dit jaar gestegen van de 33ste naar de 14de plaats op de wereldranglijst wat betreft gelijkheid tussen mannen en vrouwen.
 
Uit de jaarlijkse Global Gender Gap Index van het World Economic Forum (WEF) blijkt dat de Noord-Europese landen nog altijd de meeste inspanningen doen om gendergelijkheid te bevorderen.

Meer politica's
Het rapport onderzocht 134 landen en neemt zaken onder de loep zoals lonen, toegang tot hooggeschoolde jobs, toegang tot onderwijs en de mate waarin vrouwen vertegenwoordigd zijn in regerings- en beslissingsorganen. Ons land dankt zijn forse stijging onder meer aan verbeteringen op het vlak van lonen, gelijk loon voor gelijk werk en vakbondsdeelname. Daarnaast zijn vrouwen prominenter aanwezig in parlement en ministeries.

Buurlanden
Het overgrote deel van de ons omringende landen krijgt slechtere punten dan in 2009. Nederland zakte van de 11de naar de 17de plaats, Duitsland van de 12de naar de 13de plaats. Groot-Brittannië bleef ter plaatse trappelen op 15. Frankrijk maakte zelfs een duik van 18 naar 46, voornamelijk omdat het aantal vrouwen op ministeriële posten er het voorbije jaar daalde. Luxemburg toonde zich dan weer een goede leerling van de klas, met een stijging van de 63ste naar de 26ste plaats.

Gezondheid en onderwijs
Van de onderzochte landen slaagde 59 procent erin het voorbije jaar de kloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen. Vooral op het gebied van gezondheid en onderwijs wordt er vooruitgang geboekt. Als het aankomt op werk en politiek, blijft er een flinke achterstand voor vrouwen.

IJsland blijft de ranglijst van gelijkheid tussen mannen en vrouwen aanvoeren, voor Noorwegen, Finland en Zweden.
� Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanaf 52 jaar beginnen we te zeuren

Vanaf 52 jaar beginnen we te zeuren


http://img241.imageshack.us/img241/9267/zeuren.jpg52 jaar is de gemiddelde leeftijd waarop Britten zeurpieten worden, dat blijkt uit een enquête.


Een enquête bij 2.000 Britten toont aan dat mensen ouder dan 50 jaar veel minder lachen en veel meer klagen dan hun jongere evenknieën. Kinderen lachen ongeveer 300 keer per dag, dat daalt naar zes keer bij tieners en 2,5 gniffels bij degenen ouder dan 60 jaar.  Mannen blijken ook norser te zijn dan vrouwen. Een oorzaak van deze daling in de frequentie van lachbuien komt door het gebrek aan vaardigheden in grappen vertellen. Uit de cijfers blijkt namelijk dat de gemiddelde Brit slechts twee moppen kent.� Reageer (0)
10-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Vrouwen meestal tevreden over kookkunsten man


http://img251.imageshack.us/img251/1796/kookkunstenman.jpgZeven op tien Nederlandse vrouwen vindt dat haar man goed kan koken. Nederlandse mannen zijn minder kritisch: 92 procent is tevreden over de kookkunsten van vrouwlief.

Dat blijkt uit een enquête bij 540 Nederlanders, onder wie evenveel mannen als vrouwen.

8 op tien Nederlandse vrouwen is nog steeds de belangrijkste kok in huis, maar in zowat de helft van de huishoudens wordt toch al meer gekookt dan vroeger gekookt door mannen. In 15 procent van de gezinnen kookt manlief nooit. Mannen maken wel vaker dan vrouwen van koken hun beroep.

Of vrouwen willen dat hun man vaker de kooktaken overneemt is niet bevraagd. Uit een eerdere bevraging bleek wel dat koken in de top-5 staat van klusjes die vrouwen liever aan iemand anders zouden overlaten.

� Reageer (0)
09-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leerlingen concentreren zich beter met aangepast licht

Leerlingen concentreren zich beter met aangepast licht


http://img716.imageshack.us/img716/8655/aangepastlicht.jpg


Onderzoek heeft uitgewezen dat leerlingen aandachtiger en geconcentreerder zijn met het juiste licht. Met dat in het achterhoofd heeft Philips vandaag Schoolvision voorgesteld in één van de testscholen.

Prof. Dr. Michael Schulte-Markwort, directeur van de Klinik für Kinder- und Jugendpsychosomatik van het Hamburgse universiteitsziekenhuis, onderzocht in opdracht van Philips of licht gericht kan worden aangewend om het gedrag van leerlingen tijdens de les positief te beïnvloeden.

Uit die studie bleek dat zowel aandacht als concentratie, alsook de (ongewenste hyper-) activiteit van leerlingen door gericht gebruik van het juiste licht positief kan worden beïnvloed. Zo steeg de leessnelheid van 35 procent van de kinderen die in een klaslokaal uitgerust met SchoolVision werkten en was er een daling van 45 procent aan concentratiefouten. Bovendien nam hyperactiviteit bij kinderen af. Ook een Nederlandse studie toont een toename in concentratie van de leerlingen.

Met SchoolVision kunnen leerkrachten in functie van de les en het moment van de dag de lichtsterkte en de kleurtemperatuur ('warm' of 'koud' licht) aanpassen. Vier modi zijn voorgeprogrammeerd: 'Standaard' voor een normale les, 'Energie', 'Concentratie' en 'Rust.

In België zijn vier pilootscholen met Philips Schoolvision uitgerust. Het gaat om de Sint-Victor school in Turnhout, de International School in Antwerpen (AIS), de European School Brussel II en het Sint-Michielscollege van Schoten.
� Reageer (0)
06-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Walter 'Pico' Michiels: "Als kind misbruikt door jezuïet"?

Walter 'Pico' Michiels: "Als kind misbruikt door jezuïet"?


http://i655.photobucket.com/albums/uu273/aphrodite_doe/Walter-Michiels.jpg?t=1286288520


Walter Michiels, jaren geleden bekend als de acteur die Pico speelde in 'FC De Kampioenen' maar de voorbije jaren vaak in het nieuws wegens zijn psychische problemen, werd naar eigen zeggen als kind misbruikt door een pater jezuïet. Dat gebeurde op de school waar Pico tot het midden van het vierde schooljaar zat, zo stelt hij in een overigens heel warrig interview in het weekblad Story.


Michiels verblijft momenteel samen met zijn vrouw in een psychiatrische instelling in Tienen, waar ze samen proberen hun leven weer op de rails te krijgen. Michiels en zijn vrouw werden door een campinguitbater uitgewezen omdat ze voor overlast zorgden op de kampeerplaats. Zo belandden ze met hun caravan op het dorpsplein van Neerlinter. Is zijn ontsporing te wijten aan de traumatische ervaringen uit zijn kinderjaren?


"Ik zat in het eerste studiejaar toen het de eerste keer gebeurde", vertelt Michiels in Story. "Het gebeurde praktisch elke middag. Tijdens de speeltijd voetbalde ik graag, maar ik hield wel altijd dat ene deurtje op de hoek in het oog. Ik dacht dan: hoe lang kan ik nog voetballen tot het deurtje opengaat? Ik probeerde me altijd weg te moffelen tussen de andere kinderen, maar dan zag ik hem zoeken en wenkte hij dat ik moest bij hem komen. Dan wist ik hoe laat het was. Gedaan met de speeltijd".


Vervolgens vertelt Michiels wat er gebeurde in de kamer van de prefect van zijn school, een jezuïet.


"De prefect had er een aquarium staan, dus ofwel keek ik naar de vissen ofwel uit het raam, wie een goal ging maken of wie ruzie had op de speelplaats. Ik hield me bezig met de speelsheid van op de koer, terwijl hij bij mij wat zat te friemelen. Ik wist dat het natuurlijk niet kon, zo ver was ik wel. Ik wist dat een relatie zoals tussen en man en vrouw, tussen hem en mij niet kon. Ik wist ook dat er niks uit kon verder groeien. Ik heb nooit echt angst gehad of geschreeuwd. Als de bel ging, liet hij me gaan. Hij maakte ook allemaal beloftes. Als ik een goed rapport zou hebben, kreeg ik een nieuwe voetbal. Ik heb die natuurlijk nooit gezien".


De pater zou Michiels geen pijn hebben gedaan, maar dat hij pas laat seksueel contact kreeg met meisjes wijt hij wel aan het misbruik door de pater. "Ik kan ook wel makkelijker een pedofiel getint iemand uit een groep mensen halen. Als je daar als kind iets van hebt ondervonden, voel je dat wat sneller aan", aldus Michiels.


Dat hij middenin het vierde studiejaar van school veranderde, had volgens Michiels niet rechtstreeks "met die geflipte pater" te maken.


"Ik ben op een dag thuisgekomen en heb gezegd 'ik ga niet meer naar die school'. Ik was het beu dat al mijn rapporten helemaal met een rode pen waren ingevuld. Ze wilden dat mijn ouders me zouden berispen, dat ik in mijn schulp zou kruipen en dat ik mijn mond zou houden over de geflipte pater".


Boos is Michiels niet op de prefect, al vindt hij het wel terecht dat hij is vermaand. "Ik ben niet snel boos op gestoorde afwijkingen. Op een gegeven moment is hij bij de KSA wel betrapt op het helpen wassen van de kindjes. Ja oké, het wassen van naakte kindjes door een pater prefect zonder toezicht valt onder pedofilie. Hij is dan ook terecht ontslagen".


Volgens Michiels moest "zo'n 90 procent van de leerlingen bij ons op school wel eens bij hem komen in zijn duistere kamer met zijn lange rok aan". Waarna hij de kerk uit de wind zet en er in één adem ook kinderhandel bijsleurt.


"Voor het deel katholiek Vlaanderen vind ik het spijtig dat iedereen zich nu focust op de kerk, want nu lijkt het voor de doorsnee Vlaming dat het kindermisbruik en de handel in kinderen wordt aangepakt. Het niveau van het misbruik door paters en pastoors telt toch maar voor een minderheid van al het misbruik. De andere pedofielen hebben nu vrij spel. Ze moeten de roots van de kerk met rust laten".


Om zich meteen te corrigeren: "Ja, allé, met rust gelaten worden nu ook weer niet. Er zijn inderdaad echte slachtoffers en dat is heus beschamend. Daarom moeten die paters en priesters zeker onder de psychische en gerechtelijke loep genomen worden. Maar als een pastoor bij een jongetje een beetje aan zijn poepke friemelt, is dat toch onvergelijkbaar met het jarenlang opsluiten van jongens en meisjes die via een luikje te eten krijgen en te pas en te onpas diep traumatisch bezoek kunnen krijgen met soms de dood tot gevolg. Dutroux kan nu zijn vrije gang gaan omdat iedereen zich bezighoudt met de kerk". (br.hln)
� Reageer (0)
05-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Conflict in de hersenen hindert muzikanten

Conflict in de hersenen hindert muzikanten


http://img690.imageshack.us/img690/8066/conflictindehersenen.jpg


Veel pianisten en violisten klagen over onverklaarbare symptomen zoals stijfheid, tintelingen en krampen aan schouder, nek en bovenste ledematen. Onderzoekers van de universiteit Antwerpen toonden aan dat die klachten veroorzaakt worden door een conflict in de hersenen.

De hersenen ontvangen informatie uit de spieren en gewrichten over de lopende bewegingen. Op basis van deze gegevens wordt er een 'bewegingsplan' gemaakt voor de volgende bewegingen. Normaal verloopt dit proces automatisch en onbewust, en zullen er indien nodig kleine aanpassingen worden doorgevoerd aan de lopende bewegingen.
 
Alarmsignalen
Maar in geval van conflict tussen beide informatiebronnen zal dit proces bewust ervaren worden. De hersenen zullen de persoon in kwestie waarschuwen voor deze 'abnormale' informatieverwerking door het produceren van alarmsignalen zoals tintelingen, een onaangenaam of vreemd gevoel en spierspanningen. Bij violisten en pianisten kan dergelijk conflict ontstaan als gevolg van de lang aangehouden asymmetrische positie en de snelle armbewegingen. Hierdoor zal de binnenkomende informatie niet meer overeenkomen met het voorspelde 'bewegingsplan' en zal er een bewegingsconflict ontstaan op hersenniveau.
 
Klachten
De studie toont aan dat een conflict in bewegingsinformatie ter hoogte van de hersenen een invloed kan hebben op het ontstaan van klachten ter hoogte van het bewegingsapparaat van de armen en wervelkolom bij professionele musici. Deze bevindingen leveren nieuwe inzichten in de ontrafeling van de mechanismen die het ontstaan van symptomen bij professionele musici zouden kunnen verklaren en kan een aanzet zijn tot een betere preventie en meer gerichte behandeling van de symptomen.
� Reageer (0)
04-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gelukkige koppels gebruiken dezelfde woorden

Gelukkige koppels gebruiken dezelfde woorden


http://img823.imageshack.us/img823/9316/gelukkigekoppels.jpg


Koppels die al een tijdje bij elkaar zijn, kan je herkennen. Niet alleen neem je elkaars bewegingen, maar ook de taal over, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Vooral als de relatie goed zit, worden woorden en taalgebruik onbewust gekopieerd.


Wetenschappers aan de Universiteit van Texas lieten tweeduizend studenten antwoorden op bepaalde vragen neerpennen. Bij de vraagstelling werden verschillende stijlen gehanteerd. Bij een formele vraag, gebruikten de vrijwilligers doorgaans ook meer formele taal. Werden populaire constructies gebruikt als 'zeg maar' of 'een soort van', werden de antwoorden ook in dezelfde stijl neergepend.


Taal imiteren gebeurt in vele situaties, maar vooral ook in liefdesrelaties. Zo worden persoonlijke voornaamwoorden, voorzetsels en voegwoorden vaker overgenomen van de partner. Zit je in een slechtere relatie, worden overeenkomstige woorden net minder gebruikt. Aan het einde van een relatie, is de taalstijl net zeer verschillend.


Volgens onderzoeker James Pennebaker is kopieergedrag in gesprekken en briefwisselingen een volkomen menselijke handeling. "Al na een paar seconden, gaan twee mensen die met elkaar converseren, op dezelfde manier praten. Ook als mensen een boek lezen of een film bekijken, praten ze nadien vaak op dezelfde manier als de hoofdpersonages".


Jaren geleden zijn de zogenoemde spiegelneuronen bij mensen ontdekt. De handeling van anderen of hetgeen de andere ondergaat, bijvoorbeeld een aai, doen we in gedachten onbewust na. Dat gaat voor bewegingen, maar ook voor geluid en zelfs gevoelens. Elke handeling waarvan we getuige zijn, herhalen we mentaal. Als je in een film iemand ziet slaan of kussen, doet je brein dat na. En bij bepaalde films huilen de toeschouwers bijna net zo hard als de held die afscheid moet nemen van zijn geliefde.
� Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bon Jovi - It's My Life

Bon Jovi - It's My Life

Klik op de foto om hem te beluisteren
� Reageer (0)
01-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een verloving is weer trendy

Een verloving is weer trendy


De afbeelding “http://img384.imageshack.us/img384/5394/verloving3xv5.jpg” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.
 

Steeds meer mensen verloven zich en maken er een speciale en memorabele gebeurtenis van. Dat merkte styliste en trendwatcher Gerd Campaert na heel wat huwelijksbeurzen te hebben afgeschuimd.


"Ik heb net een paar huwelijksbeurzen achter de rug en heel wat mensen verloven zich tegenwoordig", vertelt Gerd Campaert aan Studio Brussel. "Vandaag de dag willen koppels bevestigen dat ze van elkaar houden. Daarbij is een verloving het voorspel van het huwelijk. Vroeger was het een heel belangrijk gebeuren in het trouwproces, maar enkele jaren geleden verloor de verloving aan populariteit. Nu is er een serieuze opmars."


Vroeger verliep een verloving heel officieel. Zo moest de man de hand van de vrouw aan de ouders gaan vragen en was er ook een officieel verlovingsfeest. Vandaag gaat het heel helemaal anders, het is veel intiemer en meer een privé-gebeuren. In Amerika is de ring hét symbool van de verloving en Gerd Campaert zegt dat dit ook wel belangrijker kan worden in België. "Een verlovingsring is iets heel persoonlijk, iets alleen van jou. Daarom vinden vrouwen het leuk als ze een mooie ring met persoonlijke details krijgen. Het moet een exemplaar zijn waar ze meteen verliefd op wordt."


  De afbeelding “http://img407.imageshack.us/img407/4687/ring13grbg8.jpg” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.Hoe vraag je nu best iemand ten huwelijk? Gerd Campaert: "De etiquette rond de verloving is nu heel wat minder strikt, het is niet meer zo dat enkel mannen een aanzoek mogen doen. De emancipatie heeft ervoor gezorgd dat vrouwen steeds vaker duidelijke hints geven, ze zitten niet meer hulpeloos te wachten tot haar partner op de knieën gaat."


"Het is wel belangrijk dat je er rekening houdt met het karakter van de persoon die je gaat vragen. Heeft zij of hij het graag intiem of eerder voor een groot publiek? Dit is heel belangrijk voor de locatie van je aanzoek, doe je het tijdens een intiem dineetje, een groot event of op een romantische vakantie? Ik kan niet het ideale aanzoek voor elk type persoon geven. Maar ik raad wel aan het origineel te houden. Ikzelf ben nog niet verloofd, maar bij mij mag het in een intieme omgeving en onverwacht gebeuren", besluit Campaert.
� Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze hits brengen mannen aan het huilen

Deze hits brengen mannen aan het huilen


Everybody Hurts van de Amerikaanse rockgroep R.E.M is verkozen tot het lied dat mannen het vaakst aan het huilen brengt.


De ballade van Eric Clapton Tears in Heaven en Hallelujah van Leonard Cohen vervolledigen de top drie van hits die het meest kans hebben om tranen los te weken bij heren. De enquête werd uitgevoerd PRS for Music. Voorzitter Ellis Rich: "Sentimentele liedjes raken mensen diep en kunnen zelfs de sterkste man geëmotioneerd maken."


Top 10 van tranentrekkers bij mannen:
1. R.E.M - Everybody Hurts
2.  Eric Clapton - Tears in Heaven
3. Leonard Cohen - Hallelujah
4. Sinead O'Connor - Nothing Compares 2 U
5. U2 - With or Without You
6. The Verve - The Drugs Don't Work
7. Elton John - Candle In The Wind
8. Bruce Springsteen - Streets of Philadelphia
9. Todd Duncan - Unchained Melody
10. Robbie Williams - Angels
� Reageer (0)
30-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lachgas als alternatief voor epidurale bij bevalling

Lachgas als alternatief voor epidurale bij bevalling


http://img29.imageshack.us/img29/6859/lachgasbijbevalling.jpg


Nederlandse vrouwen krijgen binnen afzienbare tijd de mogelijkheid om lachgas te gebruiken tijdens hun bevalling. Deskundigen verwachten dat deze vorm van pijnstilling een belangrijk alternatief kan worden voor de ingrijpender ruggenprik, zo meldt het NRC Handelsblad.

De Nederlandse organisatie van verloskundigen KNOV werkt aan een herintroductie van lachgas, een pijnbestrijder die ziekenhuizen na incidenten in Den Haag in 2005 niet langer aanboden.

Pijnbestrijding tijdens de bevalling groeit spectaculair in Nederland. Vooral de ruggenprik, maar ook de pijnstillingspomp maken opgang. Daar komt binnenkort dus hoogstwaarschijnlijk een alternatief bij.

Pijn verlicht
Lachgas wordt ook in andere landen veel gebruikt. Vrouwen dienen zich via een masker het gas toe dat de pijn niet wegneemt, maar alleen verlicht. Vrouwen worden er lacherig van. Er is geen gynaecoloog of anesthesist bij nodig.

Miskramen en handicaps
In Nederland raakte het middel uit de gratie toen zes ziekenhuismedewerkers in Den Haag miskramen kregen of bevielen van gehandicapte kinderen. Zij zouden te veel bloot hebben gestaan aan het lachgas, doordat zij het veelvuldig aan patiënten gaven. Inmiddels heeft een studie van de KNOV aangetoond dat lachgas met een goede ventilatie en afvoer zonder gevaar voor personeel in afgesloten ruimtes gegeven kan worden.

KNOV-beleidsmedewerker Margriet Weide bevestigt dat de beroepsorganisatie bezig is het lachgas opnieuw in Nederland te lanceren. "Wij willen vrouwen meer alternatieven bieden. Lachgas is enorm vrouwvriendelijk en heeft geen nadelige consequenties. Dat kan je niet zeggen van medicamenteuze pijnbestrijding, zoals de ruggenprik."

Voorwaarden
Volgende maand praat de KNOV met de Inspectie voor de gezondheidszorg en de Arbeidsinspectie over de voorwaarden waaronder ziekenhuizen en bevallingscentra het lachgas weer mogen gebruiken. In het Rotterdamse geboortecentrum Sophia is een proef zo succesvol verlopen dat de instelling van plan is het lachgas regulier aan te bieden. Deze week zijn er gesprekken met zorgverzekeraars over de vergoeding. "Ik verwacht dat het lachgas een vlucht neemt", zegt directeur Hanneke de Graaf van Sophia. "Ik schat dat de helft van de vrouwen die nu naar het ziekenhuis moeten, zullen kiezen voor lachgas".
� Reageer (0)
29-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hotel in Stockholm biedt gasten seksspeeltjes in kamer aan

Hotel in Stockholm biedt gasten seksspeeltjes in kamer aanEen trendy Zweeds hotel biedt zijn gasten sinds kort een brede waaier aan seksspeeltjes aan in hun kamers. Daarvoor krijgt het hotel de nodige kritiek, maar ze verdedigen zich door te zeggen dat de gasten er helemaal weg van zijn.

Het Berns Hotel in Stockholm breidde zijn kamerartikelen, waaronder koffie en thee, de minibar en de Bijbel, onlangs uit met echte seksspeeltjes zoals een vibrator, handboeien en netkousen. De plaatselijke autoriteiten, die de laatste jaren met de hotels nauw samengewerkt hebben in de strijd tegen prostitutie, zijn woedend. "Het Berns Hotel wil net iets verheerlijke wat wat al een hele tijd proberen te onverheerlijken", aldus politieagent Tom Eckerling in de plaatselijke media.

Maar het hotel is niet van plan de speeltjes uit het aanbod te verwijderen, omdat ze al veel positieve feedback hebben gekregen van hun gasten. Alleen als een heel gezin in een kamer trekt, worden de speeltjes "normaal gezien" weggenomen. Volgens het hotel werken de speeltjes helemaal geen prostitutie in de hand. "Het enige wat we willen aantonen, is dat er helemaal niets lelijks is aan seks", laat receptiemanager Andres L'Estrade optekenen.
� Reageer (0)
28-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaming wil dagelijks brood

Vlaming wil dagelijks brood


http://img809.imageshack.us/img809/2176/brood.jpg


Brood is en blijft hét basisvoedingsmiddel. Nagenoeg drie op vier Belgen eet dagelijks brood . Vlaanderen verbruikt 92 broden per persoon per jaar. Meest populair is grijsbrood. Al consumeren we brood het meest, toch eten we dit niet meer op dezelfde manier als vroeger, zo toont een onderzoek van Libelle aan.

Bij het ontbijt wordt hoe langer hoe minder brood gegeten. Sinds de jaren '70 zien we een opkomst van meer modieuze alternatieven, zoals muesli en cornflakes. Vanaf de jaren '90 kwamen de vloeibare ontbijtvormen erbij.

Lunch
Tijdens de lunch is brood veranderd van 'onderlegger' naar basis van de maaltijd. Brood is dan ook makkelijk hanteerbaar en hierdoor een ideale snelle hap,  je kan je boterhammen zelfs samen met de collega's , aan je bureau eten. Uiteraard heeft dit een invloed op de rol, de smaak, de textuur en vorm van het product.

Bijgerecht
Maar zelfs bij de avondmaaltijd staat brood op tafel. Het avondmaal is in Vlaanderen een belangrijk familiemoment dat meestal thuis plaatsvindt en zorgt voor ontspanning na een (zware) dag. Meestal gaat het over warme maaltijden en is brood een bijgerecht. De avondmaaltijden staan voor genieten, samenhorigheid en ontspanning.

Complexe smaak
Tegenwoordig is brood meer dan alleen een voedingsmiddel. De huidige consument beoordeelt brood niet alleen op prijs, maar ook op smaak, gezondheid en identiteit. Er is een sterk verlangen naar de smaak van vroeger en men wil ook terugkeren naar de natuurlijke smaken en eerlijke producten die voor brood gebruikt werden. De geur, kleur, textuur, structuur en zelfs geluid prikkelen al onze zintuigen. Hoe complexer de smaak, hoe meer de consument geniet van zijn boterham.

Weekend
Er is ook een duidelijk verschil tussen week en weekend. Tijdens de week is er weinig ruimte voor ontbijt in het algemeen. Tijdens het weekend wil de consument iets speciaals en wil hij zichzelf en zijn gezin verrassen. Dan kan zowel het broodontbijt als de broodlunch wel iets exotischer of uitgebreider zijn met sandwiches of pistolets. Tijdens de werk week valt het dan weer op dat er meer grootbrood (de traditionele boterham) wordt geconsumeerd dan in het weekend.

De belangrijkste troeven van brood:

-Brood is een uitstekende bron van complexe koolhydraten: de ideale energieleveranciers. In tegenstelling tot enkelvoudige suikers spreiden deze koolhydraten de energie veel beter over een etmaal.

-Brood is ook een goede bron van plantaardige eiwitten. In een gevarieerde voeding is het goed eiwitten van plantaardige oorsprong samen met eiwitten van dierlijke oorsprong te gebruiken. Bepaalde aminozuren die in het ene eiwit ontbreken worden aangevuld met aminozuren die in het ander eiwit aanwezig zijn, waardoor uiteindelijk een volwaardig eiwit ontstaat.

-Om brood te bakken is in principe geen vetstof nodig. Om de smaak te verbeteren wordt soms vet toegevoegd, waardoor speciaal brood verkregen wordt. Bij voorkeur wordt hiervoor plantaardige, onverzadigde olie gebruikt rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren en zonder transvetzuren.

-Verder is brood, zeker wanneer er zemelen en vezels in verwerkt zijn, een uitstekende bron van vitaminen en mineralen. De meeste B-vitaminen zijn er rijkelijk in aanwezig. Vezelrijk brood is een goede bron van mineralen zoals fosfor, ijzer, jodium, kalium, koper, magnesium, selenium en zink.

-In brood wordt, om baktechnische- en smaakredenen, zout toegevoegd. Gezien het belangrijk aandeel van brood in onze dagelijkse voedselinname heeft de overheid de hoeveelheid toegevoegd zout aan banden gelegd (minder dan 2 %). Het gebruik van gejodeerd zout wordt aanbevolen omdat dit de aanbreng van natrium vermindert en de behoefte aan jodium optimaliseert.

-Wellicht de belangrijkste troef is de aanwezigheid van vezels in brood. Uiteraard geldt dit vooral voor brood waar extra vezels aan zijn toegevoegd. Daardoor kan je zeker zijn dat je zowel oplosbare als onoplosbare vezels opneemt.

-Onder de granen bekleedt haver een bijzondere plaats. Haver is rijk aan bèta-glucanen (samengestelde suikers), die vooral in de oplosbare vezels van het graangewas terug te vinden zijn. Onderzoek wijst uit dat bèta-glucanen het cholesterolgehalte doen dalen en onze immuniteit versterken als deze voldoende worden ingenomen.
� Reageer (0)
27-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pijnlijke plek 'vasthouden' vermindert de pijn

Pijnlijke plek 'vasthouden' vermindert de pijn


http://img828.imageshack.us/img828/344/pijnlijkeplek.jpg


Bij een pijnreactie grijpen we instinctief naar de plek waar het pijn doet. Terecht, zo blijkt, want een pijnlijke plek vasthouden, aanraken of er zelfs over wrijven, vermindert de pijn. De pijn wegmasseren werkt wel enkel als je het zelf doet, andere mensen blijven liefst ver weg.

Dat waren de conclusies na een experiment met vrijwilligers. Hun wijs- en ringvingers werd in warm water geplaatst terwijl hun middenvingers in een bad met koud water werd gehouden. Dit creëert de illusie dat de middelste vinger pijnlijk warm heeft.

 De vrijwilligers werd gevraagd hun handen in het water te houden tot ze pijn ervoeren. Vervolgens moesten ze hun pijnervaring een cijfer op tien geven.

Pijnervaring
Als ze de pijnlijke middenvingers tegen elkaar konden drukken, daalde de pijnervaring met 64 procent. Als ze de handen uit elkaar moesten houden, of de hand van iemand anders aanraakten bleef de pijnbeleving dezelfde.

"Dit toont aan dat pijn niet enkel een signaal is van het lichaam naar de hersenen, maar ook de manier waarop de hersenen de pijnsignalen verwerken", legt Marjolein Kammers van University College Londen uit.

Interne kaart van het lichaam
Volgens Kammers wordt de 'interne kaart van het lichaam' in de hersenen gereset door de wonde aan te raken of te omklemmen. Die 'kaart' zou een sleutelrol spelen de pijnperceptie. Het bestaan ervan wordt bewezen door de fantoompijn van geamputeerden die soms pijn ervaren in een geamputeerd lichaamsdeel.

"De hersenen zijn soms zo in de war doordat de realiteit en de interne kaart niet op elkaar afgestemd zijn, dat ze pijn ervaren in een lichaamsdeel dat er niet meer is."

Spiegel
Fantoompijnen kunnen aangepakt worden door voor een speciale spiegel te gaan staan waarbij hun intacte lichaamsdeel wordt 'getoond' op de plaats van het geamputeerde deel. Dat creëert de illusie dat het lichaam terug twee armen, handen of voeten heeft, dat normaal kan functioneren. In veel gevallen verdwijnt de pijn dan.
� Reageer (0)
26-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlandse royals gaan twitteren

Nederlandse royals gaan twitteren


http://img178.imageshack.us/img178/8785/beatrix.jpgHet Nederlandse koningshuis heeft de weg naar de sociale netwerksite Twitter gevonden. Zaterdag hebben de royals hun eerste 'tweet' gepost, zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Koningin Beatrix heeft via de site al laten weten dat ze een kaars heeft aangestoken voor de slachtoffers van geweldsdelicten.

Op de Twitter-pagina zullen regelmatig berichten over de activiteiten van de royals geplaatst worden. De tweets zullen ook verwijzen naar de website van het koningshuis. De Oranjes zullen niet zelf twitteren, maar laten dat over aan de RVD.

Ook het Britse koningshuis, het Noorse kroonprinselijk paar en de Jordaanse koningin Rania maken gebruik van Twitter.
� Reageer (0)
24-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Seks kan wachten, computer niet

Seks kan wachten, computer niet


http://img684.imageshack.us/img684/8717/computert.jpgDe computer neemt een steeds grotere plaats in het huishouden in. Amerikaans onderzoek bewijst zelfs dat de computer niet meer uitgeschakeld wordt tijdens een partijtje seks.De rondvraag, uitgevoerd door een Amerikaans softwarebedrijf,  toont aan dat een kwart van de ondervraagden hun digitale 'vriend' zelden of nooit uitschakelen. Seks kan immers altijd uitgesteld worden, belangrijke zaken op Tweets en Facebook kunnen niet wachten. Een derde vindt het trouwens ook geen probleem om online te blijven tijdens een bruiloft. 41 procent ziet geen probleem met een computerconnectie tijdens familiediners.


De computer maakt dan wel obsessioneel deel uit van het dagelijkse leven, wat veilig internet betreft, is er nog werk aan de winkel. Het merendeel van de ondervraagden voorziet zelden in het onderhoud van de computer en verschoont nog liever een luier, prefereert een verkeersfile of bezoekt eerder een tandarts. Uit het onderzoek blijkt dat mensen zich geen zorgen maken over het computeronderhoud of veiligheid. Het kan de gemiddelde Amerikaan niet schelen welke virussen de computer opraapt.
� Reageer (0)
23-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontrafeld: waarom de telefoongesprekken van anderen zo irritant zijn

Ontrafeld: waarom de telefoongesprekken van anderen zo irritant zijn


http://img375.imageshack.us/img375/2102/telefoongesprekken.jpg


Je zit op de bus, staat in de rij van de supermarkt of wacht tot de film begint. Ergens in jouw buurt rinkelt een gsm, iemand neemt op en voor je het weet erger je je bont en blauw aan het telefoongesprek. Waarom zijn die gesprekken van anderen zo irritant? Amerikaanse wetenschappers menen het antwoord gevonden te hebben.


De sleutel ligt in de aard van een telefoongesprek: je hoort maar één helft, wat je concentratie meer om zeep helpt dan het aanhoren van een heel gesprek.


Een half gesprek is minder voorspelbaar, houdt je hersenen dus bezig en forceert je als het ware om te luisteren. Een volledig gesprek is betekenisvoller en daarom gemakkelijker te negeren, zo staat te lezen in het wetenschappelijke tijsdchrift Psychological Science.


Doctoraatsstudente Lauren Emberson putte voor het onderzoek uit haar eigen ervaring. Als studente nam ze vaak de bus en werd ze vaak geconfronteerd met bellende medereizigers. "Ik kon niets anders doen als anderen aan het bellen waren, en ik vroeg me af waarom."


De bedenking leidde tot een heus onderzoek, met experten van de universiteit van Wisconsin-Madison en de universiteit van Californië. Vrijwillgers werd gevraagd om concentratietaken uit te voeren. Hun concentratie verslechterde dramatisch als ze geconfronteerd werden met een 'half' gesprek.


"Sindsdien let ik op met telefoneren in het openbaar. Het heeft een grote invloed op de mensen rondom jou, niet omdat ze afluisteren of verzuurd zijn, maar omdat hen cognitief systeem hen daartoe dwingt."
� Reageer (0)
22-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zijn examens schadelijk voor onze kinderen?

Zijn examens schadelijk voor onze kinderen?http://img710.imageshack.us/img710/877/exames.jpgJongeren uit de basisschool voelen meer druk door examens en ouders die zeer hoge verwachtingen koesteren. Dit heeft gevolgen op de gezondheid van de jongeren, zo stellen Britse onderzoekers na een studie onder duizend 11-jarigen.


Examens verhogen de druk op kinderen. Door de druk van opdringerige ouders voelen 11-jarigen meer stress en angst dan ooit tevoren. Bovendien ontnemen examens ook alle vrije tijd met vrienden en familie, zo concluderen vorsers aan de Queen's University of Belfast na een rondvraag bij duizend kinderen over het testsysteem. Hoe groot de druk ook is, het merendeel van de ondervraagde kinderen ziet wel voordelen in testen op school omdat het hen helpt om te leren.


De vorsers fronsen echter wel de wenkbrauwen, zij waarschuwen voor de mogelijke gevolgen op de geestelijke gezondheid. "De invloed van tests op vriendschappen en het privé-leven was grotendeels negatief. Minder dan 1 op 5 kinderen registreerde enig positief effect. De belangrijkste negatieve gevolgen van tests en examens op vriendschappen hebben met het concurrentievermogen, de verslechterende relaties, negatieve emoties en pestgedrag te maken.


Ook thuis neemt de extra druk toe. Zo blijkt dat vele kinderen met hoofdpijn rondlopen omdat ouders thuis zoveel druk uitoefenen. Anderen vinden dat ma en pa sneller boos worden als er een slecht cijfer is. Een vierde van de ondervraagden stelt constant onder druk te staan omdat ouders dreigen met computer, gsm af te nemen. Anderen voelen zich dan weer dom en kwetsbaar als ze slecht presteren. Vooral het woord 'zenuwachtig' werd het meest gebruikt om hun gevoelens te beschrijven. Opvallend: ouders beseffen zelden het effect op hun kinderen. Slechts 13 procent vindt dat jongeren onder druk staan.


Volgens de onderzoekers moeten leerkrachten, ouders en het hele onderwijssysteem erkennen dat toenemende beoordelingssystemen de persoonlijke ontwikkeling en het zelfvertrouwen van de kinderen sterk kunnen beïnvloeden.
� Reageer (0)
21-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bewezen: hoge hakken maken niet aantrekkelijker

Bewezen: hoge hakken maken niet aantrekkelijker


http://img189.imageshack.us/img189/5237/schoenenw.jpgDames opgelet, mannen merken het niet als je op hoge hakken loopt. Onderzoek bewijst dat hoge hakken de vrouwelijke aantrekkelijkheid niet verhogen.Victoria Beckham's obsessie om altijd en overal op hoge hakken te wandelen, haalt niets uit. Terwijl vrouwen aan comfort inboeten op hogere hoogte, valt het de heren zelden of niet op. Onderzoekers aan de Nortumbria University bestudeerden de reacties van mannen terwijl dames met of zonder hakken voorbijwandelden. Bleek dat het merendeel niets eens doorhad dat een aantal op 'hoge voet' leefde.


De vorsers vroegen zich af welke signalen dames onbewust uitzenden met of zonder hakken. Zo trachtten ze te achterhalen of de lichaamshouding door hoge hakken een effect heeft op de mannen. Hoge hakken creëren de illusie van langere benen en geven vrouwen een rechtere houding. Vrouwen spenderen massa's geld aan dergelijke schoenen, om zichzelf mooier voor te schotelen en de natuur nog een handje te helpen, terwijl dit weinig of geen invloed heeft op de aantrekking.
 

"En toch is over het algemeen de rol van beweging zeer belangrijk in het aantrekkingsproces", stelt onderzoeker Dr. Neave. "Zo achterhaalden we eerder welke mannelijke dansbewegingen het meest attractief zijn voor het andere geslacht. We vermoeden dat bewegingen duidelijke signalen geven over leeftijd, gezondheid, persoonlijkheid en hormonale status. In onze volgende studie willen we het omgekeerde achterhalen: welke vrouwelijke danspassen zijn het meest attractief voor het andere geslacht?".
� Reageer (0)
20-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13 redenen waarom we niets kunnen weggooien

13 redenen waarom we niets kunnen weggooien


http://img46.imageshack.us/img46/1164/nietsweggooien.jpg


Grote kuis houden, het is niet iedereen gegeven. Weken-, maanden- of zelfs jarenlang blijf je het uitstellen, en zelfs dan hou je nog vast aan veel dingen om deze dertien redenen:


-    Ik kan dat nog voor iets gebruiken/ik ga het binnenkort nodig hebben (over die oude vodden, die 17 verf T-shirts of die bak vol kabels)

-    Als ik het repareer, is het zo goed als nieuw (maar dat doe je natuurlijk nooit)

-    Het herinnert je aan iemand dierbaar

-    Dat is gekregen, dat kan ik toch niet weggooien? (en waarom niet?)

-    Dat komt ooit terug in de mode (maar pas je er tegen dan nog wel in?)

-    Het was duur (probeer het dan te verkopen)

-    Ooit wordt dit kostbaar antiek (eerlijk: daar is weinig kans toe)

-    Ik bewaar het voor mijn kinderen (die niet gaan weten hoe snel ze er vanaf moeten geraken)

-    Het werkt nog, ook al ontbreken er stukken (maar gebruik je het ook nog?)

-    Ik heb het al zolang (maar kan je echt niet zonder?)

-    De kinderen willen het hebben (geef het dan onmiddellijk mee)

-    Iedereen heeft het (en dus jij ook?)

-    Het is chique om te hebben (maar past het ook bij jou? Maakt
het jou blij?)

Dit zijn de dertien meest voorkomende smoesjes die wij gebruiken volgens de Nederlandse auteurs Yvonne De Bruin en Sonja Buijs. Zij schreven het boek 'Opgeruimd leven in je huis', en helpt mensen die wel willen opruimen maar er om een of andere reden niet in slagen.

"Opruimen betekent: de emotionele lijm loslaten die aan je spullen kleeft, de wens ontdekken die onder je spullen verborgen ligt, je eigen opruimstijl ontdekken en echt in actie komen met als enige doel je weer goed voelen in je huis en een opgeruimd gevoel hebben in je hoofd en hart", staat te lezen op de website opgeruimdleven.nu.
� Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Top100Skynetblogs aphroditeFoto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 06-2019
 • 04-2019
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 07-2016
 • 05-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 12-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!