Over mezelf: Ik ben Amal oftewel OumYassine zoals de meeste me kennen. Ik ben moeder van 3 kindjes Yassine,Anwar en Hidaya. Ben woonachtig in Noord midden limburg. Mijn hobby is koken en bakken vandaar deze blog. In juli 2011 heb ik mijn eerste kookboek uitgebracht wat nu verkrijgbaar is bij de meeste boekhandels. Liefs Amal.
benodigheden: 1 kip 3 fijngesneden uien 1 teentje fijngeperste knoflook paar stengels fijngesneden koriander en peterselie kaneel zout naar smaak peper gemberpoeder 1 blokje saffraan van knorr of theelepel saffraanpoeder olijfolie theelepel smen ( ranzige boter ) 1 ingemaakte citroen olijven aardappelwedges uit de diepvries of zelfgemaakte
Bereiding: Was de kip en knip/snijd het doormidden. Maak dan de marinade van de kip. Doe een scheut olie in een pannetje en voeg de kruiden toe en de peterselie/koriander en fijngeperste knoflook ,fijngesneden uien en smen toe. Smeer de kip hiermee in. Doe het geheel dan in een ruime pan. En laat het goed aanfruiten in het begin .. Doe er dan een glaasje water bij. Laat het op een laag vuurtje sudderen. Als de kip halfgaar is. haal je de kip eruit. Deze smeer je in met boter en leg deze op een bakplaat samen met de aardappelwedget uit de diepvries en doe ze in de oven op zo een 200 graden tot ze mooi bruin zijn geworden. In de tussentijd doe je de olijven en de citroen in reepjes gesneden bij de saus en laat deze door sudderen zonder deksel op de pan om een dikkere saus te krijgen .
vulling: laag 1 -aardbeienjam die je een beetje opwarmt met een paar eetlepels water -banketbakkersroom laag 2 -verse slagroom opgeklopt -evt. kleine stukjes verse aardbeien die je mengt door de slagroom
versiering: verse aardbeien verse slagroom opgeklopt met suiker,vaniliesuiker en klopfix ( voor zowel de versiering als vulling heb ik ongeveer 1 liter slagroom gebruikt en 4 zakjes klopfix en 2 zakjes vanillesuiker en suiker naar smaak) chocolade hart versiering hagelslag voor de zijkanten
Bereiding Breek de eieren in een kom en voeg de suiker toe. Deze op de hoogste snelheid van je mixer kloppen. Klop ze tot een zeer luchtig schuim. Zeker 10 a 15 minuten mixen. Alle andere ingediënten zevend bij elkaar doen. Voeg deze bij het eiersuiker schuim. Met een houtenspatel langzaam roeren tot het 1 geheel is. Beboter de bakvorm en bestrooi hem met meel. Giet het beslag in de vorm van 28/30 cm doorsnee. Strijk het deeg naar alle kanten. Plaats de bakvorm in een voorverwarmde oven van 180 graden . Het moet ongeveer 30 a 35 minuten bakken. Als je een vorm gebruikt van 30 cm doorsnee kan het wat langer duren.
Laat de taart na het bakken goed afkoelen. Snij de taart in 3 lagen doormidden. Smeer de onderste helft in met de jam en daarna banketbakkersroom. Leg de 2 helft erbovenop en smeer een laag opgeklopte slgroom met sukjes aardebeien erop. Leg de andere helft erop. Smeer de taart helemaal in met de overige slagroom. Werk de taart verder af door eerst de zijkant hagelsalg op te doen. Dan de slagroomtoefjes en als laatste de afwerking aan de bovenkant met de chocoladeversiering en verse aardbeien .
gemengde salade met kikkererwten en mosterddressing en aardappelschotel gevuld met gehakt
Aardappel-gehaktschotel en een frisse salade met mosterddressing
Aardappel-gehakt schotel: Gekookte aardappelen,boter,melk en zout om aardappelpuree van te maken.
Gehakt rullen in boter of olie. Bak hier 2 fijngesneden uitjes in mee en een teentje knoflook. Kruiden met zout,peper,paprikapoeder,koriander fijn gesneden,komijnpoeder. Voeg 2 eetelepels tomatenpuree toe en meng het geheel goed.
Neem een ovenschaal en smeer deze een beetje in met boter of olie. Eerst een laagje aardappelpuree en giet dan het gehaktmengsel erover heen. Dan de overige aardappelpuree en dek het als laatste af met geraspte kaas. Laat het mooi bruin worden in de oven op 200 graden.
gemengde salade met kikkererwten en mosterddressing:
blikje voorgekookte kikkererwten fijngesneden uitje paar fijngesneden tomaten in blokjes 1 komkommer geschild en gesneden in blokjes blikje tonijn
Dressing maken van olijfolie,citroensap,mosterd ,zout en peper. Dit mengen met bovenstaande ingrediënten en laat het goed koud worden in de koelkast.
150 gram gezeefd bloem 500 ml water snufje zout 65 gram boter 4 eieren
slagroom/gesmolten chocolade/witte poedersuiker
Bereiding
Als eerste giet je water in een pan samen met het znufje zout en de boter. Dit breng je samen aan de kook. Neem de pan van het vuur. Voeg in 1 keer het gezeefde bloem erbij. Roer goed door en zet de pan weer terug op het fornuis op een zacht vuurtje. Roer goed door nu tot het deeg zich samen vormt tot een deegklomp. Neem de pan van het vuur en voeg 1 ei toe en roer het er meeteen goed door. Pas als het ene ei goed is opgenomen voeg je het andere ei erdoor heen. Als dit weer goed is opgenomen roer je weer het andere erbij. To je alle eieren hebt toegevoegd. Laat geheel goed afkoelen . Dan doe je het deeg in een spuitzak met een grote spuitmond en spuit toefjes op je bakblik ( eerst bakpapier op leggen) .
Verwarm de oven voor op 200/225 graden. Giet voor het bakken een 1,5 kopje water in een braadslee wat je in de oven legt. De soesjes bak je ongeveer gaar in 25 a 30 minuten. Tijdens het bakken de oven niet openen.
Als ze gaar zijn goed laten afkoelen daarna vullen met opgeklopte slagroom of banketbakkersroom. Werk ze af met chocolade of witte poedersuiker.
eitje om de hapjes te bestrijken voor ze in de oven gaan
decoratie: abrikozenjam gesmolten witte chocolade en bruine chocolade geschaafde amandelen of nougatine
bereiding:
Pak een plakje bladerdeeg. Snij deze door midden. Leg er een klein lepeltje banketbakkersroom op. Vouw het dicht en maak het dicht met een vork. Werk zo alle bladerdeegvellen af. Bestrijk de hapjes met ei en bak ze op 200 graden in de oven.
Als je ze uit de oven haalt. Dan smeer je ze in met abrikozenjam. Daarna decoreren met de gesmolten chocolade en nougatine.
500 gram bloem 1 groot ei of 2 kleine eitjes losgeklopt 10 gram suiker 50 ml olie 50 ml gesmolten boter snufje zout 1 vanilliesuiker 25 gram verse gist Ongeveer 200 ml lauwe melk
*ei voor het bestrijken voor je de brioche de oven in doet.
* Warme abrikozenjam voor het bestrijken nadat ja de brioche uit oven hebt gehaald.
Bloem en de andere ingrediënten samen kneden tot een soepel plakkerig deeg. Dek het deeg goed af en laat het rijzen tot het verdubbeld is. Nadat het gerezen is kneed je het nogmaals goed door . Maak er kleine bolletjes (ongeveer als een mandarijntje). Leg deze bolletjes naast elkaar in een ronde vorm ( die je al ingesmeerd hebt met olie). Ik heb een taartvorm gebruikt van 26 cm doorsnee. Laat het geheel weer rijzen. Bak het daarna op 200 graden.
Als je de brioche net uit de oven hebt gehaald direct goed insmeren met warme abrikozenjam of warme honing.
*ei om de rollen te bestrijken voor ze de oven in gaan. * suikerwater ( wat je maakt door wat water met suiker te mengen ) om het na het bakken in te smeren voor de glans
Bereiding
los eerst melk en gist samen en voeg een klein beetje van de suiker hierbij. laat dit even samen staan. Doe dan de bloem en en overige ingrediënten samen in de kneedmachine en voeg het gist/melk mengsel erbij. Kneed het deeg samen tot een soepel deeg. Dek het deeg goed af en laat het rijzen tot het zich verdubbeld . Dan kneed je het nogmaal goed door. Dan verdeel je het deeg in 3 bollen. In de tussentijd maak je de vulling. Alle ingrediënten hiervan samen mengen.
Dan bestrooi je je aanrecht met wat bloem. En rol je 1 bol uit tot een rechthoek ( 30 bij 20 cm). Besprenkel wat olie op je rechthoek plak deeg. Dan strooi je er royaal wat chocoladevulling op. Rol het deeg op. en maak het goed dicht aan de onderkant. Zo werk je alle bollen af. Laat het nogmaals rijzen. Bestrijk de rollen met ei en bak ze op 200 graden ( elektrische oven ) 180 graden ( heteluchtoven) tot ze een goudbruine kleur hebben.
Eenmaal als ze gaar zijn direct na het bakken insmeren met suikerwater.
Ingrediënten: 1 ei ongeveer 400 gram meel Half zakje vanillisuiker beetje gist beetje zout lauw water om te kneden
Bereidingswijze: Kneed bovenstaande ingredienten samen tot een soepel deeg. Laat het even rusten. Maak er kleine bolletjes van. Laat het weer even rusten. Maak er mini msemmen van. Breng de ene hoek naar de andere hoek en druk effe goed aan. Bak ze in hete olie en doe er honing en sesamzaadjes of grof gemalen en gebakken amandelen op.
3 eieren 250 gram suiker 200 ml sinasappelsap 200 ml olie 350 gram bloem rasp van 1 sinasappel 1 bakpoeder 1 vanillesuiker
Bereiding
Oven voorverwarmen op 160 graden. Mix de eieren met de suiker en vanilliesuiker goed samen ( tot het schuimig word). Dan doe je er de sinasappelsap en de olie bij weer goed mixen en dan sinasappelrasp.Weer even goed mixen. Als laatste de meel samen met de bakpoeder. Weer goed mixen. Dan pak je een cakevorm die je goed invet en bestuift met meel. Bak de cake op 160 graden in de oven voor ongeveer 45 minuten.
Dit samen kneden tot een soepel deeg met lauw water. Even laten rusten. Dan door 2 delen. Dan in een pizzaplaat uitdrukken.
Topping: blikje tomatenpuree flinke scheut olijfolie. zout peper italiaanse kruiden Dit allemaal samen mengen en smeren op het deeg wat al in de plaatpizza is uitgedrukt.
3 eieren 1,5 glas olie 1,5 glas suiker 3 glazen vanillievla 1 vanillliesuiker 500 gram fijne griesmeel 1 bakpoeder
versiering: warme honing en geraspte kokos
Bereiding: Bovenstaande allemaal samen mengen. Ik gebruik altijd een londrinkglas om af te meten.Giet het beslag in een grote lasagnaschaal of braadblik . Die je eerst hebt ingesmeerd met boter en meel om plakken te voorkomen. Bakken op ongeveer 160 graden in de oven. Eenmaal gaar uit de oven halen en er warme honing opsmeren en kokos op strooien. Dan in stukjes snijden en in cakevormpjes doen.
Kipvingers ( met dank aan Fatima voor dit heerlijke recept)
Ingredienten:
1 kg. kipfilet in lange reepjes gesneden.
beslag maken van:
3 eieren 1 flesje koolzuurhoudende rode spa ( 500 ml) meel ( tot je een mooi beslag hebt) kruiden naar smaak ( ik heb een grote lepel kipkruiden gebruikt en wat extra zout en peper)
Doe alle ingredienten voor het beslag samen en mix dit fijn to een mooi egaal beslag. Dan pak je de reepjes kip en die doe je bij het beslag. Dit laat je een aantal uren staat.
Dan de reepjes bakken in hete olie.
De kip word heerlijk zacht. Je kunt dit beslag ook voor visfilet gebruiken. Dan krijg je een soort kibbeling effect.
Aardappels schillen deze in partjes snijden. Kort laten koken. Dan kruiden ( ik doe itaaliaanse kruiden, peper, evt zout en een eetlepel vegetable kruidenmix ( hier zit ook al zout in) van de Turkse winkel) Een flinke scheut olijfolie over de aardappelpartjes gieten. De aardappels goed mengen met alle kruiden en olijfolie. De gekruide aardappelpartjes op de ovenplaat leggen en in de voorverwarmende oven doen op 200 graden. Dit tot de aardappelpartjes een mooie kleur hebben.
Bereiding Kneed bovenstaande tot een samenhangend deeg. Maak er kleine bolletjes van en leg ze neer op een bakplaat. bak ze in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Vlaai met pudding ( met dank aan Oumoumaima voor dit recept)
Voor de deeg: 250 gr. meel 125 gr. koude boter in klein stuks 1 eigeel 2 eetlepels zonnebloemolie 2 eetlepels melk 2 eetlepels suiker Snufje zout
Met je vingers, bloem en boter mengen, tot je een soort zand deeg krijgt. Voeg de suiker, zout, snel mengen. Voeg de eigeel, olie, melk, mengen tot je een bal van de deeg kan maken. Met een plasticfolie bedekken en voor een paar uurtjes in de koelkast laten. ( een ½ uurtjes voor het gebruik uit de koelkast halen) Let op : je moet het snel doen, en liefst met koude handen/ vingers.
vulling; 1 liter melk 100 gr. maïzena 3 eieren 150 gr. suiker 2 zakjes vanille suiker(je kan ook vanille stokjes gebruiken)
Zanddeeg uit de koelkast halen. Smeer een bakblik met wat boter de deeg in de blik uitdrukken Met een vork prikken. In de koelkast laten(zo voorkom je dat de deeg in de oven in elkaar zakt).
In een steelpan meng de maizena, suiker, vanillesuiker, eieren en de koude melk die je beetje bij beetje toevoegt. Doe de steelpan op een zacht vuur en goed blijven roeren, aan de kook brengen, als het begint te koken, de steelpan uit de vuur nemen. Giet de vla op de de zand deeg, en in een voorverwarmd oven laten bakken voor 35-40 minuten. De vlaai goed laten afkoelen( in de koelkast).
Tip: in de oven gaat de vla een dik balletjemaken, niet prikken!!! De vlaai goed laten afkoelen, als ie nog warm is, smaakt ie niet lekker.
Ingrediënten: voor het deeg: 375 gr. bloem 120 gr. bastersuiker 200 gr. koude boter in blokjes gesneden 1 vaniliesuiker 1 ei snufje zout (springvorm van 28 cm doorsnee)
voor de vulling: 1 kg appelen geschild en in blokjes gesneden handvol rozijnen 100 gr. bruine basterdsuiker lepeltje citroenrasp kaneel,kruidnagelpoeder en gemberpoeder op gevoel en smaak
Topping ( kruimels): 100 gr. koude boter in blokjes 100 gr. suiker 150 gr. meel dit mengen en kneden tot losse kruimels
bereiding: Meng alle droge ingrediënten door elkaar en voeg dan de boter en ei toe. Blijft een beetje kruimelig deeg. Bekleed de springvorm met de kruimels op de bodem en zijkanten.Aandrukken met de bolle kant van een lepel( die evt. met koud water is nat gemaakt).
Verwarm de oven op 180 graden.
Vermeng rozijnen blokjes geschilde appels, bruine suiker en kruiderij met elkaar.
Vul de beklede spingvorm ermee.
Maak de topping met de boter,suiker en meel en strooi de korrels gelijkmatig over de appels heen.
Bak de appeltaart in ongeveer 35 minuten tot hij mooi bruin is.