
Of hij nu het mannetje numero 1 is, of dat hij via Nederland 1 op TV was, doet even niet ter zake. Wel is zeker dat het een heel nationalistisch mannetje is, anders loop je zo niet rond in de gebouwen van de Tweede Kamer, tijdens Prinsjesdag.
Wat moest dat mannetje daar eigenlijk? Volgens mij zijn gram halen. Het blijkt niet eens een Nederlander te zijn, maar een Belg en kleinzoon van een rijtuigenbouwer, die in 1898 door Hendrik-Jan en Jacobus Spijker op staande voet werd ontslagen. Volgens geruchten, in opdracht van de BVD.
De ontslagen rijtuigenbouwer had namelijk meegewerkt aan het bouwen van het onderstel van de Gouden Koets, die namens alle Amsterdammers aan onze toenmalige Vorstin, Koningin Wilhelmina, geschonken zou worden. Toen via de BVD het hof, buiten de Koningin om, van het cadeau in kennis werd gesteld, kwam een heel gebruikelijke screening van de bouwer, de Amsterdamse Rijtuigenfabriek Gebr. Spijker. Toen pas bleek dat het nationale product niet helemaal nationaal was, omdat er ook een Belg aan meewerkte. Nou net uit een land wat zich in 1830 van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden had afgescheiden. Iets wat ook in 1898 nog erg gevoelig lag.

Geloof het of niet, het complete onderstel werd compleet vernietigd en compleet Hollands herbouwd. Even leek het er op dat die verdomde Belg er oorzaak van zou zijn dat, nadat de geruchtenmachine in het paleis zn werk had gedaan, Wilhelmina de Gouden Koets niet zou accepteren. Sowieso heeft zij m niet gebruikt, zoals bedoeld, bij haar inhuldiging.
Nadat er, op haar aandringen, nogmaals een diepgaand onderzoek was geweest, heeft Koningin Wilhelmina drie jaar later, op 7 februari 1901, op haar huwelijksdag de Gouden Koets alsnog in gebruik genomen.
Helemaal smetvrij is de Gouden Koets dus eigenlijk nooit geweest. Toch valt niet aan te nemen dat een onverlaat uit Winterswijk met het oranje mannetje samenzwoer, door in de Haagse Heulstraat een waxinelichthouder naar de Gouden Koets te gooien. Politieonderzoek zal de motieven boven water moeten krijgen.
Maar misschien moet, met dit laatste incident, toch de Gouden Koetstraditie stoppen. Wat minder pracht en praal, in een tijd van fikse bezuinigingen, zou zeker op zn plaats zijn. Laat daarbij de Koninklijke familie een voorbeeld nemen aan die keizer van (het sprookje) de nieuwe kleren van de keizer. Ho, wacht even, natuurlijk niet met de bedoeling hen in dezelfde klederdracht te laten lopen, maar wel te voet, zoals de keizer dat deed. Het is prima aan te wandelen, van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof. Mooier kan Prinsjesdag niet worden.