Niet dat ik culinair gesproken een mening
van betekenis heb, t is lekker of t is niet lekker, was ik toch licht
verbouwereerd toen ik Ron Blauw in De Wereld Draait Door hoorde toelichten, dat
hij stopt met zijn twee sterren restaurant. Waarmee hij eigenlijk zijn sterren
aan het Michelin mannetje teruggeeft. De enkele keer dat ik in een Michelin
sterren restaurant zakelijk heb gegeten, was ik zeker wel verrast door de
heerlijke smaken die op mn papillen bijeen werden gebracht. Maar eerlijk gezegd
vond ik het ook wel erg kakkineus, een beetje ongezellig en ga ik net zo lief
een biefstuk verorberen bij Loetje. Een beroemd eetcafé in Amsterdam.
Dan lijkt het raar dat het sterrenverlies
van Ron Blauw mij iets doet. Ik denk dat het heel erg met chauvinisme heeft te
maken. Trots zijn op Nederlandse restaurants die door de beroemde Franse
smulpapen worden geprezen. Bij Mathijs van Nieuwkerk (DWDD) kwamen topkoks langs
die zich uitspraken over de sterrenslag van Ron Blauw. Waarbij ik direct moest
denken aan Wim Kaspers, tot enkele jaren geleden eigenaar van het beroemde,
gezellige, Alkmaarse eetcafé De Vestibule. Wat zou Wim daar nou van vinden?
Juist naar zijn mening ben ik heel nieuwsgierig, vooral ook doordat hij dat
ongetwijfeld heel smeuïg zal verwoorden.
Wim ken ik nog maar heel kort. Hij was de
eerste die mij op de vierpersoonskamer in het ziekenhuis aansprak. Wijzend op
mijn trainingsjack vroeg hij: Wat is www.kroondomein.com? Das mn eigen
website. Mooi, maar wat staat daar dan op?, ging het vragen
over in een diepte interview. Zonder mij verder eerst te installeren,
raakte ik met Wim in een aangenaam gesprek, waarbij de spreekwoordelijke klik
bijna hoorbaar was.
Leuk Arnold, ik schrijf zelf
ook, heb naast een heel fraai kookboek (en dat is het) Koken
achter de Kachel (voor al de mannen die denken dat ze niet kunnen
koken), het boek Bourgondisch Sportengeschreven. Googel mn
naam maar eens dan kom je het allemaal tegen. En weet je wat nou zo grappig is?
Van zon boeiende verteller wilde ik natuurlijk wel weten wát voor hem
grappig is. Het antwoord liet niet langt op zich wachten. Ik ben van
oorsprong dyslectisch; dom, zoals ze dat voeger op school noemden. Daar hebben
we het later nog wel over. Hier, heb je vast wat te lezen. Zijn
Bourgondisch Sporten schoof hij mijn nachtkastje
binnen.
Voor mij werd het tijd om de inhoud
van mn koffer in de smalle kledingkast te legen en van mijn(ziek)bed bezit te
nemen. Mede door Wim zn grappen en grollen was ik op een heel gezellige kamer
gekomen, ondanks dat we het stuk voor stuk door onze ziekte behoorlijk hadden
te verduren. Ook de verpleging deed met plezier onze bedden aan. We leken zelfs
genomineerd voor de prestigieuze prijs het lachende laken.
In alle mogelijke stemmingen kwamen wij onze
tijd door. Inmiddels wist ik van Wim dat hij tegen zijn woordblindheid had
geknokt, door destijds op verzoek over zijn deelname aan de Marathon van New
York zn belevingen neer te schrijven. Toen nog moest zijn komische pennenvrucht
worden geredigeerd. Al gauw bleven zijn verhalen, die hij later als columnist
voor een huis-aan-huisblad schreef, ver van het rode potlood, doordat Wim zich
al jaren dagelijks met puzzeldoorlopers taalkundig traint.
Wim lag eerder in het ziekenhuis dan ik, dus
had er ook recht op om voor mij weer te mogen vertrekken. Zijn
Bourgondisch Sporten had hij uit mijn nachtkastje gehaald, om
vervolgens bij afscheid het in mijn handen te drukken. Nog even gauw had hij
voorin een persoonlijk woordje toegevoegd, wat ik nog steeds niet met droge ogen
weet terug te lezen.
Wims vertrek
werd een behoorlijk gemis, ook al doordat zijn Trix dagelijks een
verscheidenheid aan heerlijk fruit niet alleen meer voor hem de blender
doorjaagde. Maar het meest miste ik toch Wims peptalks, die hij
altijd op het juiste moment wist in te zetten.
Inmiddels thuis hebben
we nog steeds contact. Gisteren nog, heel grappig, juist op het moment dat ik in
zijn komische boek zat te lezen. Wie kan het zeggen, dat hij tijdens lezen
van een boek door de auteur zelf wordt
opgebeld?!
|