
Als je ergens toe geen aanleg hebt, er niet
mee opgegroeid bent, is het niet eenvoudig je iets eigen te maken. Zoals ik zo
langzamerhand heb ervaren met het koken. Ik heb er eerlijk gezegd ook niets mee.
Neemt niet weg dat ik vrij behoorlijk gedisciplineerd, een kwaliteit die mij
door mijn Truus is bijgebracht, mijn eigen potje kook.
In mijn eerste periode van alleen zijn, heel
veel afgewisseld met de magnetronmaaltijden van de supermarkt. Inmiddels een
hoge uitzondering. Ik eet veel fruit en groenten, maar mijn maaltijden zijn
gezond, maar redelijk saai. Heel veel met sla, soms lof en af en toe
een Hak potje spinazie, of rode kool en zo. Altijd met aardappels en óf een
balletje gehakt óf een Lidl Loetje biefstuk. Een andere manier van
koken moet zich nog in mijn systeem settelen.
Dat gaat ongetwijfeld gebeuren. Eens per
drie weken komt een vriendin, met de oven als middelpunt, mij kookles geven. Met
mijn verjaardag kreeg ik een basis kookboek met veel plaatjes, waardoor
ik met zelfwerkzaamheid ook mijn kookkwaliteiten en vooral de variatie kan
verbeteren.
Die behoefte probeerde ik zelf al eerder in
te vullen. Bij de supermarkt trof ik in de diepvries haricots verts met spek
aan. Dat leek mij een welkome afleiding. Maar steeds als ik t uit de vriezer
had gehaald om de bereidingswijze even door te lezen schrok ik er van terug en
gingen de bonenrollen weer terug de vriezer in. Tot aan vandaag.

Onder het motto kan mij het
schelen kwam de maaltijd weer de vriezer uit, om opnieuw de bereidingswijze
te lezen. Opnieuw viel het tegen: Aanstoven in wat boter. Nog een zevental
minuten op een laag vuurtje laten opstaan. Wat bedoelen ze in hemelsnaam
met aanstoven??? Het deed me gewoon denken aan het laten sudderen van vlees.
Daarom leek mij dat hiervoor de juspan nodig was. Dus boter gesmolten en de
bonenrolletjes in die pan gedeponeerd. Ja lekker, maar in bevroren toestand
krijg ik die gestapelde rolletjes nooit gebruind. Daarom de hele boel toch maar
overgegooid in een koekenpan.
Kortom, daarin bleef ik de bonenrolletjes
draaien totdat ze mij bruin genoeg leken. Zonder deksel, want die heb ik niet
bij die koekenpan, alles nog zeven minuten laten doorgaren. De manier van
bereiden week ontzettend van de voorschriften af.
Maar weet je, het was nog nest te eten ook.
Zeker met een lekker glaasje wijn. Ik moet gewoon meer durven.

|